Billy Talent míří do Prahy

Vydáno 27.05.2008 | autor: redakce

V pondělí 23. června se v pražské Incheba Aréně představí dvě punk-rockové formace – Billy Talent z kanadského Toronta a Anti-Flag z amerického Pittsburghu.

Billy Talent míří do Prahy Billy Talent míří do Prahy

Billy Talent se zapsali do povědomí většiny rockových fanoušků v České republice až svým loňským předskakováním My Chemical Romance – o to překvapivější je proto zjištění, že kapela spolu hraje už téměř 15 let. Vznikla koncem roku 1993 pod názvem Pezz, na který měl ale registrovanou ochrannou známku stejnojmenný punk-rockový ansámbl z amerického Memphisu.

Po několika letech hádek na dálku, právnických přestřelek a hrozeb soudním procesem Kanaďané rezignovali a změnili si jméno na Billy Talent. V září 2001 vydali už pod novým názvem EP Try Honesty, které přineslo energický post-hardcore/punkový zvuk, a především upoutalo pozornost vydavatelství Atlantic Records (Warner Music Canada), které o rok později podepsalo s Billy Talent víceletou smlouvu.



Stejně jako Billy Talent, vznikli i Anti-Flag před necelými patnácti lety, koncem roku 1993. Výrazným momentem v historii kapely byl rok 2000, kdy koncertovala na Warped Tour společně s NOFX, jejichž frontman Fat Mike si ji okamžitě zamiloval a oslovil ji s nabídkou na vydání dalšího alba. Výsledkem této spolupráce byla nakonec alba dvě, a to dnes již kultovní Underground Network z roku 2001 a The Terror State z roku 2003.

Spolupráce s Mikeovým vydavatelstvím Fat Wreck Chords přinesla Anti-Flag masivní zájem punk-rockových posluchačů z celého světa a vynesla je do samého popředí daného žánru. V rámci světového turné zavítala v lednu 2006 i do České republiky, kde se představila ve vyprodaném pražském klubu Futurum.
zavřít