Bregovič uvede cikánskou operu

Vydáno 18.09.2008 | autor: redakce

Historicky první cikánská opera z rukou mistra divokých rytmů bude uvedena i v České republice. Bregovič představí Karmen (s Happy endem) 25. prosince v pražském Kongresovém centru.

Bregovič uvede cikánskou operu Bregovič uvede cikánskou operu

V roce 2004, kdy vydal Karmen se šťastným koncem, se posunul dokonce až do Španělska. Nikoli však hudebním stylem, ale příběhem. Inspirace přišla v Bělehradě, ve státní opeře. Při pozorování klasické Carmen si uvědomil, že Romové nemají žádnou operu, a že by to mohl být opravdový příběh i z dnešní doby.

Balkánské dívky pro něj najednou byly všechny jako Carmen. „Znám slavného trumpetistu, který našel svoji dávnou lásku z mládí jako prostitutku na ulici v Itálii, její osud byl podobný příběhu Bizetovy Carmen, a on pro ni chtěl vymyslet nějaký happyend. To je tedy kostra té mojí Karmen.“



Bregovičova opera není prostě romskou adaptací Bizetovy Carmen. Svou „dechovkovou“ operu Bregovič mohl v podstatě pojmenovat úplně jinak, ale došel k závěru, že osudy jeho postav potřebují Bizetovu operu jako archetypy. Carmen je metafora na lásku a svobodu. Bregovič však byl ke své téměř stejnojmenné hrdince laskavější a jeho dílo tudíž má podtitul „se šťastným koncem“.

Cikáni totiž milují šťastné konce. A věří jim dokonce ještě mnohem naivnějším způsobem. Opera byla nejdříve psána jako filmová hudba, pak přišlo veřejné testování s orchestrem a po odehrání více než 100 repríz projekt dospěl do stadia vhodného nahrávky na CD.
zavřít