Slet bubeníků s příchutí orientu

Vydáno 01.10.2008 | autor: redakce

Slet bubeníků vstupuje již do 7. ročníku. Letos se odehraje v evropsko-japonském duchu jako konfrontace dvou hudebních stylů.

Slet bubeníků s příchutí orientu Slet bubeníků s příchutí orientu

Slet bubeníků v roce 2008 je zaměřen na setkání dvou hudebních stylů - evropská klasika versus japonská tradice. Na jednom podiu se setkají hráči na klasické bicí nástroje, používané především v oblastech vážné hudby, a rodilí japonští hudebníci, znalí stylu hry na tradiční japonské bubny a perkuse. Hlavní roli Sletu bubeníků 2008 obstará japonský buben taiko.



Pavel Fajt
, vůdčí umělecký duch projektu, vysvětluje pojetí letošního ročníku: „Po dlouholeté spolupráci s japonskou zpěvačkou Yumiko, známou především z tokijské techno scény, mě začal zajímat její hudební a společenský background a měl jsem potřebu se tentokrát přiblížit více jejímu hudebnímu světu a tradici, ze které pochází. Také mě lákala určitá rituálnost tradiční japonské hudby, která má dle mého soudu velkou spojitost právě s evropskou klasickou instrumentaci a s její závažností.“

Po třech ročnících africko-karibského stylu, kdy dominovaly djembe a conga, se zvuk rozšíří také o bicí nástroje, které patří do naší evropské tradice jako tympány, gongy, sady tomtomů, vibrafon, laděné bicí nástroje a další. Vše bude podpořeno bicími soupravami, elektronikou a industriálními zvuky.

Celkem se na pódiích rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely a především tradiční japonský perkusní nástroj „taiko“.
zavřít