Zpěvačka Asa míří do Prahy

Vydáno 22.10.2008 | autor: redakce

Nigerijská zpěvačka Asa vystoupí 9. listopadu v pražském Paláci Akropolis.

Zpěvačka Asa míří do Prahy Zpěvačka Asa míří do Prahy

Asa se narodila rodičům z Nigerie v Paříži, ale vyrůstala v Lagosu. "Lagos je New Yorkem Nigérie. Pokud se chcete v hudbě kamkoli dostat, tak v právě v Lagosu najdete ty nejlepší příležitosti stejně jako nástrahy," říká zpěvačka.

 


Její otec měl sbírku těch nejlepších klasických amerických soulových nahrávek i hudby z Nigérie. Asa díky tomu vyrůstala při hudbě Marvina Gaye, Fela Kutiho, Boba Marleyho, Arethy Franklin. Počátkem roku 2004 poslala svoji demokazetu francouzské kulturní instituci AFFA, a to ji nakonec umožnilo vyjet do Francie, projít hudebním školením, zprofesionalizovat se a strávit v zemi tři měsíce, během nichž se setkala s Manu Dibangem, Richardem Bonou, Daby Tourém, Tony Allenem.

 

Počátkem roku 2007 získala nadějná zpěvačka příležitost k natáčení ve studiu. Jejím producentem se stal nevidomý nigerijský multiinstrumentalista Cobhams Emmanuel Asuquo. Z jejího ceněného debutového alba Asha pocházejí světově úspěšné hity Fire On The Mountain a Jailer, které zpěvačce vysloužily srovnání s Tracy Chapman.
 

zavřít