Joel Frederiksen doproví Pavlicu

Vydáno 15.11.2008 | autor: redakce

V rámci festivalu Struny podzimu vysoupí 19. listopadu v Rudolfinu Jiří Pavlica a americký basista a loutnista Joel Frederiksen.

Joel Frederiksen doproví Pavlicu Joel Frederiksen doproví Pavlicu

V rámci večera s názvem Balady milostné a válečné, který byl připraven přímo na objednávku festivalu, zkonfrontují tyto dvě osobnosti se svými ansámbly společné kořeny slovanské a anglosaské hudební tradice. „Láska a smrt patří neodmyslitelně ke každému lidskému životu a jsou jedněmi z nejčastějších inspirací uměleckého ztvárnění. Obsah bývá podobný, vyjadřovací jazyk však různý podle toho, z jakého kulturněhistorického prostředí vycházíme,“ objasňuje dramaturgické záměry Jiří Pavlica.

 


Program je rozdělen do několika tematických bloků a obě kapely se budou během večera průběžně střídat. Jiří Pavlica s Hradišťanem tak uvedou například husitský chorál nebo výběr písní o lásce od středověké milostné poezie až po Janáčkovy zápisy moravských lidových milostných písní. Joel Frederiksen se svou kapelou Phoenix Munich si pro pražský koncert připravili například loutnový duet mistra anglické renesanční hudby Johna Dowlanda, ale i řadu písní pocházejících ze Skotska, Irska a Anglie. Koncert vyvrcholí společným vystoupením obou uskupení.

zavřít