Girls Against Boys vystoupí v Praze

Vydáno 27.01.2009 | autor: redakce

Kultovní Girls Against Boys se potřetí vracejí do Prahy. Tentokrát svou baskytarovou bouří prověří 12. února pevné základy Paláce Akropolis.

Girls Against Boys vystoupí v Praze Girls Against Boys vystoupí v Praze

Girls Against Boys od samých začátků své dráhy (kapela vznikla v roce 1992 na troskách dischordovské stálice Soulside) definovali, jakým směrem se bude vyvíjet post-punková scéna v celých 90. letech. Jako jedni z prvních zařadili zpátky do rejstříku své sonické výbavy zvuk kláves, které několik let před tím zavrhla celá generace. Kapela vystoupila na vrchol popularity v polovině 90. let, kdy se o ní po vydání desky Cruise Yourself (1994) pralo hned několik labelů. Jenže Girls Against Boys splnili slib, který kdysi dali svému vydavateli – značce Touch And Go – a natočili pro T&G ještě jedno album House Of GVSB (1996), přestože už mohli natáčet za „velké peníze“ pro Geffen.


Na velké firmě nakonec Girls Against Boys vydali pouze Freakonica (1998). Zatím poslední nahrávkou je deska You Can´t Fight What You Can´t See (2002) na Jade Tree. Přestože v posledních letech je nahrávací aktivita kapely zmražená a koncerty si Girls Against Boys pečlivě vybírají (o to větší má Praha štěstí), zůstávají vedle momentálně nefunkčních Fugazi a nedávno zreformovaných The Jesus Lizard nejdéle sloužící hudební veličinou, kterou 90. léta zrodila na poli nezávislé post-punkové muziky.

Před nimi se 12. února v Paláci Akropolis představí rovněž dvoubaskytarová táborská Deverova chyba a pražští Gnu, kteří letos oslavují deset let od vydání svého debutu Srdce v kusech zvuku zařazením některých starších skladeb do setlistu.
zavřít