Severský metal semele Prahu

Vydáno 02.02.2009 | autor: redakce

Švédští Tiamat a finští The 69 Eyes vystoupí společně v neděli 15. února v pražském klubu Abaton.

Severský metal semele Prahu Severský metal semele Prahu

Brzy uplyne už dvacet let od chvíle, kdy si tehdy začínající švédská blackmetalová skupina Treblinka změnila jméno na Tiamat a vydala své první album Sumerian Cry. Byla to jen první z řady proměn, kterými tato kapela za dobu své existence prošla, a další měly brzy následovat. Změnu názvu totiž provázela i drastická změna stylu a původně blackmetalová formace se tak na scéně trochu paradoxně prosadila deathmetalovým debutem.

Ani tento žánr však kapele zcela nevyhovoval, začala se od něj postupně odklánět, až ho nakonec svým v pořadí čtvrtým albem Wildhoney opustila úplně. Tiamat se tak stali jedni z prvních (ještě spolu s např. Opeth), kterým se podařilo vymanit z hranic žánru reprezentovaného švédskou deathmetalovou scénou.


Finští The 69 Eyes se na scéně pohybují přibližně stejně dlouhou dobu a mají za sebou i řadu stejně radikálních proměn jako jejich švédští kolegové. Na přelomu 80. a 90. let začínali jako glammetalová formace. Teprve v průběhu času se v jejich tvorbě začaly objevovat prvky gothic metalu a gothic rocku, což je sféra, ve které také kapela slaví své největší úspěchy. V loňském roce vydali další řadovou desku Angels a v lednu potěšili posluchače živákem Hollywood Kills - Live At The Whisky A Go Go.

Dále ještě zahrají italští Novembre, jejichž hudba je popisována jako kombinace progressive, doom a gothic metalu. Za pozornost stojí také fakt, že jsou často přirovnáváni k raným Opeth. Neméně zajímaví jsou pak i portugalští Ava Inferi, projekt bývalého kytaristy Mayhem Runeho Eriksena aka Blasphemera nebo Scream Silence, kteří patří k tomu nejlepšímu, co může současná německá gothicmetalová scéna nabídnout.

zdroj: Obscure
zavřít