Boris Carloff na novém albu The Solipsist pracuje s hlasem jako s nástrojem, odkazuje i k anglické poezii

Vydáno 19.10.2017 | autor: redakce

Boris Carloff vydal své třetí album The Solipsist. Začal ho natáčet v zimě na chalupě, kde teplota v místnosti nepřesáhla 12 stupňů, a dokončoval jej v Chorvatsku v tropických vedrech. Na jedné straně je postavené na starých analogových syntezátorech, jejichž zvuk na straně druhé rozbíjejí moderní technologie a aktuální hudební postupy. 

Boris Carloff na novém albu The Solipsist pracuje s hlasem jako s nástrojem, odkazuje i k anglické poezii Boris Carloff na novém albu The Solipsist pracuje s hlasem jako s nástrojem, odkazuje i k anglické poezii

Jak název napovídá, deska se věnuje filozofickému zkoumání reality a hudebně překvapí dominantním použitím vokálu, se kterým producent a muzikant pracoval jako s dalším nástrojem. "V textech bilancuji dosavadní život a hledám vlastní pozice ve světě, který mě obklopuje," říká Boris Carloff. Nahrávka jde kromě české distribuce (Championship) i do mezinárodní. Tu obstará kultovní německý label Emerald and Doreen.

LIVE: Neviditelný loutkoherec Boris Carloff křtil v La Loca pivem

Zároveň s albem Carloff vypouští do světa i první videoklip ke skladbě Haunted, který natočilo londýnské duo bratří Madleyů. Do hlavní role obsadilo známé anglické fashion modely Liama Gardnera a Sharnee Gatese, kteří byli tvářemi např. pro Burberry, Kenzo nebo DKNY.

"Album je asi nejelektroničtější a zároveň nejvíce písničkové v mé diskografii. Hodně mě při psaní inspiroval soul, r’n‘b a celkově černá muzika. Odtud pramení i fascinace lidským hlasem, se kterým jsem pracoval jako s dalším nástrojem, zpracovával ho efekty a samplerem a vytvářel z něj jiné zvuky a textury," vysvětluje Boris Carloff, který nahrávku připravoval s klávesistou Honzou Andrem. Kromě něj se na The Solipsist objevuje i violoncellistka Terezie Kovalová a americká r’n‘b vokalistka Emi.

Textově novinka odkazuje na anglickou poezii 19. století, především na Williama Butlera Yeatse. "Album The Solipsist je o nejistotě existence reality, o vytváření malých introspektivních světů a bublin. O tom jak trochu rezignuju na svět kolem mě a místo něho si vytvářím svůj vlastní svět hudby. Je to opak k sociálním sítím, ve kterých mnoho lidí žije v omezené realitě, která je činí iluzorně šťastnými. A to je vlastně taková forma solipsismu," uzavírá.



Netypická práce s hlasem je slyšet i v prvním singlu Haunted, ke kterému vzniklo video, nahrávané v srpnu v Londýně. "Píseň pro nás představuje atmosféru melancholie, introspekce a temnoty, vyvolává pocity viny, zlomeného srdce a utajované touhy - chtěli jsme vytvořit film, který obsahuje všechny tyto spodní proudy a textury," říká jeden z režisérů Joe Madley.

Témata: Boris Carloff, The Solipsist

zavřít