Na kole do Tibetu

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Svéráznou půlcestu kolem světa podnikl v rozmezí od loňského června až do poloviny listopadu na kole náš kolega Honza „Hanz“ Novotný. Urazil bezmála 10 000 kilometrů přes Ukrajinu, Gruzii, Ázerbájdžán, středoasijské republiky Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán a Čínu až k nejvyšším pohořím naší planety jako Tian Šan, Pamír, Kunlun Šan, Karákorám a Himáláj.

Na kole do Tibetu Na kole do Tibetu


Do Tibetu se přitom dostal snad nejneobvyklejší cestou ze západu, kudy vede nejvýše položená silnice na světě číslo 219 přes sporné území Aksai Čin v nadmořských výškách 5000 až 5450 metrů nad mořem. Je tedy prvním Čechem, který tuto nejvyšší silnici na kole pokořil. Problémy se získáváním víz, jejich následným prodlužováním a sháněním nejrůznějších povolení provázely jeho cestu paralelně od začátku až do samotného konce.


Do Číny nebyl napoprvé vpuštěn vůbec, ačkoli měl všechny doklady a víza v pořádku, a tak se protloukal patnáct set kilometrů zpět přes celý Kyrgyzstán. Na cestě v kyrgyzských horách ho přepadla skupina jezdců na koních a v čínském Turkestánu na pokraji pouště Taklamakan si musel nechat zpravit zuby místními „zubaři“, aby v cestě vůbec mohl pokračovat dál. V západním Tibetu ve výšce kolem 5000 metrů se silně nachladil. Pomocnou ruku mu podala čínská vojenská posádka, ani ta však nedisponovala potřebnými léky. Naprostou shodou okolností tímto místem zrovna projížděla česká expedice s doktorkou a antibiotiky, která ho de facto zachránila.


V průběhu léčby se mu naskytla neopakovatelná příležitost pozorovat život na čínské vojenské základně v Tibetu zevnitř. Během pěti měsíců si vystačil s šesti dolary na den ( včetně víz, jídla, ubytování a nejrůznějších post sovětských „příplatků“ ), patnáctkrát píchnul a zhubl o sedmnáct kilo Výstava fotografií a obsáhlé vyprávění z této cesty se uskuteční v sobotu 8.května v klubu Mecca od 17.00. Součástí večera bude vedle přednášky i slide show, diskuse, módní přehlídka a Stardust Party, kde zahrají DJ´s Neo, Orbith a mnoho dalších.

Bližší informace a část fotek si můžete prohlédnout již nyní na stránkách www.honzanovotny.com.
zavřít