Third World navštíví Prahu

Vydáno 04.07.2009 | autor: PR

Premiérový koncert jamajské formace Third World v České republice se uskuteční 4. srpna v pražském Lucerna Music Baru.

Third World navštíví Prahu Third World navštíví Prahu

Third World založili v roce 1973 Stephen Coore a Michael Cooper. Oba už tehdy měli za sebou studia na Kingston's Royal School of Music a zkušenosti s hraním jako solo interpreti i v kapelách - společně hráli v začínajících Inner Circle. Do party se k nim záhy přidali i Richard Daley, Milton Hamilton (další veterán z Inner Circle), Irwin Jarrett a Cornel Marshall.


Jejich první koncert proběhl v roce 1973 na oslavě Dne Jamajské nezávislosti, po kterém vystupovali po celém Kingstonu. O rok později pak prorazili v Londýně, kde vydali svůj debutový singl Railroad Track a upsali se gigantu Island Records. Během turné, na kterém předskakovali Bobu Marleymu, Marshalla nahradil William Stewart, se kterým kapela nahrála zásadní desku 96° in the Shade. Do mainstreamu ale Third World prorazili až třetím albem Journey to Addis, kde najdete i jejich slavnou předělávku R&B hitu Now That We Found Love.

Kapela se začátkem 80. let přesunula ke Columbia Records, do skupiny tehdy přišel nový baskytarista William Clarke a kapelu tehdy oslovil i Stevie Wonder kvůli spolupráci na hitu Try Jah Love. Kapela za to byla reggae puritány kritizována, že už nehrají čisté roots reggae. Na druhou stranu jsou Third World díky tomu považováni za první reggae kapelu, která obohatila svůj zvuk o funkové prvky a začala používat syntezátor. Third World v té době také prosadili ve vetší míře zájem o dub poetry (poezie v rytmech), která se stala základem budoucího dancehallu.

zdroj: Jah Music
zavřít