David Gilmour podporuje hackera

Vydáno 28.07.2009 | autor: redakce

David Gilmour se postavil za hackera Garyho McKinnona, kterému hrozí až 60 let vězení. Svou podporu vyjádřil skladbou Chicago, kterou nabízí na internetu ke stažení.

David Gilmour podporuje hackera David Gilmour podporuje hackera

Pozadí vzniku skladby Chicago, kterou lze v digitálním formátu zakoupit od pondělí 20. 7., je mnohem hlubší, než by se mohlo na první pohled zdát. Kdysi ji složil Graham Nash a nahrálo ji legendární seskupení Crosby, Stills, Nash & Young. V aktuální verzi dostala píseň nový text, což velkoryse svolil sám autor. Nový text písně napsala Janis Sharp, matka Garyho McKinnona. Tento britský hacker v letech 2001 a 2002 pronikl do sítí americké pozemní armády, letectva, námořnictva, Pentagonu a NASA. McKinnon tvrdí, že v počítačích pouze pátral po důkazech o existenci UFO. Američané však prohlásili, že šlo o zastrašování a vydírání amerických vládních orgánů. Dle nich hacker krátce po útocích z 11. září 2001 vymazal mnoho dat a ochromil důležitý počítačový systém armády a jeho čin je proto nutné považovat za terorismus.


Minulý rok v srpnu Evropský soud pro lidská práva tomuto Britovi vzal poslední šanci na záchranu před vydáním do Spojených států, kde čelí obžalobě za průnik do amerických vládních počítačů a hrozí mu až 60 let vězení. Na protest songu Chicago, který vznikl pod záštitou iniciativy Keep Gary Free, se nepodílí pouze David Gilmour. Bývalý člen Pink Floyd skladbu nahrál společně s Chrissie Hynde z kapely The Pretenders a Bobem Geldofem, který je znám svým angažovaným postojem v oblasti lidských práv. Všichni jmenovaní společně doufají, že touto písní upozorní na nesmyslnost uvěznění hackera, kterého dle slov Chrissie Hynde v žádném případě nelze považovat za špiona nebo teroristu.

Iniciátoři kampaně k prodeji nahrávky využili stejné strategie, jakou zvolila kapela Radiohead při prodeji desky In Rainbow. Zájemci mohou sami rozhodnout, kolik za stažení zaplatí a jakou částkou tak tuto akci podpoří. Bližší informace o celém projektu najdete na stránkách freegary.org.uk.
zavřít