REPORT Z KONCERTU PETERA GABRIELA

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

17. květen byl nezapomenutelným zážitkem pro mnohé české fanoušky PETERA GABRIELA, který k nám poprvé přivezl svou pověstnou kapelu a vizuální show. O dojmy se s vámi podělí Ivo Klega. Další reportáž přinese červnový REPORT 6/04.

REPORT Z KONCERTU PETERA GABRIELA REPORT Z KONCERTU PETERA GABRIELA

PETER GABRIEL,
17.5. T-Mobile Arena, Praha




Konečně jsme se dočkali. Loňské turné PETERA GABRIELA Groving Up Live! naši republiku minulo - mohli jsme se pokochat jen stejnojmenným záznamem na DVD. Letos se dočkala tato veleúspěšná šňůra pokračování Still Groving Up. Tentokrát se dostalo i na Prahu a nešťastnou T-Mobile Arenu. Nešťastnou proto, že z technických důvodů nemohlo být postaveno ono pověstné kruhové pódium. Pořadatelé se ještě několik dní před koncertem snažili fanoušky uklidnit příslibem speciálního programu…



Role prvního předskokana se ujala partička SIZER BAKER, kterou svým nasazením převálcoval předskokan druhý, Afričan DABY TOURE. Následnou třičtvrtěhodinku vyplnila reprodukce soundtracku Passion, na plátně se objevovalo hlášení, že koncert se nahrává a dav vřel netrpělivostí. Pak se na pódiu zjevil Mistr, hezky česky pozdravil a spustil tichou Here Comes The Flood. Zpočátku zněl jeho hlas i klavír trochu nejistě, rychle se však vyšplhal do obvyklých kvalit a výšin. V následující skladbě Darkness nastoupila na pódium celá "doprovodná" skupina, jež se od minulého turné nezměnila. Všechny možné basové nástroje obstaral veterán Tony Levin, který si během koncertu našel čas i na legrácky a focení. Druhým služebně nejstarším je fenomenální kytarista David Rhodes. Neuvěřitelně přesný bubeník Ged Lynch zdaleka nepůsobil studeným strojovým dojmem a místy se snažil hnát celé soukolí rychleji kupředu. Barevnost celému ansámblu dodala klávesistka Rachel Z s kytaristou a flétnistou Richardem Evansem. Doprovodné vokály a duety si opět zazpívala s Gabrielem jeho dcera Melanie.



Po novinkové skladbě přišlo na řadu lahůdkový Red Rain, následován pomalým Secret World. Znovu v češtině uvedl Gabriel k nepoznání předělanou píseň ze svého miléniového projektu OVO White Ashes. Při Games Without Frontiers se na pódiu proháněl se svou dcerou na dvojkolkách Segway mezi figurínami s terči. Trochu nevýrazný opus Burn You Up Burn You Down z dvojalba HIT vystřídal příjemný duet Downside Up, který měl ovšem Peter s Melanií absolvovat hlavou vzhůru. Další předělávka z OVO The Tower That Ate People rozvibrovala celou halu včetně vnitřností publika. Trochu zklidnění přinesla hitovka More Than This, po ní se Peter Gabriel snažil anglicky a pomocí rukou (věda, že my Češi jsme povětšinou s angličtinou na štíru) vysvětlit text skladby San Jacinto. Osobně jsem ji vždy velmi prožíval a při jejím vyvrcholení na tomto koncertu se o mě pokoušela srdeční příhoda. Když končila, Peter Gabriel se díky světelným efektům stal středobodem celé haly, potažmo vesmíru.
Pak už se stroj nezastavil: Digging In The Dirt rozezpívalo diváky, Growing Up je roztančilo a Solsbury Hill dorazilo. Při Growing Up hranaté pódium nestačilo Zorb kouli, na bicykl v Solsubury Hill nebylo ani pomyšlení. Nic však nebránilo použití speciální vesty s LED reflektory v hitovce Sledgehammer.



Signal To Noise uzavíral základní část koncertu nezapomenutelným vokálem zesnulého Nusrat Fateh Ali Khana. Po velmi krátké pauze zazněla již tradičně In Your Eyes se zpěvákem Daby Toure. A další pauza: publikum si vytleskalo duet Come Talk To Me včetně klasické červené telefonní budky. Opět jen klavír a zpěv - Fater Son - tedy definitivní konec čarokrásného koncertu. Jen ten speciální program nikde…



Ivo Klega

P.S. Zájemcům o poskakování a koulení v Zorb kouli doporučuji prostudovat web www.zorb.cz
zavřít