Arms & Sleepers: hudební podivíni

Vydáno 08.01.2010 | autor: PR

Muzika americké dvojice Arms & Sleepers připomíná mix Massive Attack a Radiohead. Jak zní tahle hudební fúze naživo, můžete zjistit 19. ledna v pražském klubu Modrá Vopice.

Arms & Sleepers: hudební podivíni Arms & Sleepers: hudební podivíni

Umělecký koncept Arms and Sleepers vznikl za nemocnicí ve městě Cambridge, kde v jedné z místních uliček ležel na zemi krvácející muž s hrajícím kazetovým přehrávačem v ruce. Z drobného reproduktoru zněl gospelový sbor, který se mísil s živou pouliční jazzovou kapelou, která hrála opodál. Umírající muž upustil kazetový přehrávač na zem a zavřel své oči. Mix obou zvuků bylo to poslední, co slyšel, než zemřel. On odešel z tohoto světa, nicméně mix zvuku jeho kazety a pouliční jazzové kapely stvořil umělecký koncept Arms and Sleepers.


Již v roce 1978 vytvořil Brian Eno nový druh elektronické hudby založené na diskrétním minimalistickém přístupu k hudbě a všudypřítomných zvucích, která měla být využita jako hudba v pozadí na letištích a jiných centrech masového výskytu lidí. Tento druh hudby má za úkol přinést uklidnění lidem, kteří chvátají z jednoho místa na druhé. Bohužel se tento původní záměr vymknul tvůrci z rukou a tvorba Briana Ena se dostala do rukou milovníků elektronické hudby na celém světě.



Tato zadumaná náladová elektronická hudba složená z elektronických naprogramovaných aranží s živými melancholickými nástroji a velmi uklidňujícími vokály dala vzniknout pozdější světové trip-hop/ambient scéně, na které se pohybují skupiny Portishead, Massive Attack, Groove Armada, Sigur Ros a další. Duo Arms and Sleepers se skládá ze dvou skladatelů, muzikantů. Max Lewis zajišťuje programování a klávesy a Mirza Ramic hraje na baskytaru a klávesy. Vše je doplněno o projekce a vizuální kreace bostonského umělce Dado Ramadaniho.

zdroj: MAFO
zavřít