Jaga Jazzist zahrají v březnu v Praze

Vydáno 24.01.2010 | autor: redakce

Norští instrumentalisté Jaga Jazzist představí živě své nové album One Armed Bandit českému publiku. Koncert proběhne 3. března v pražském Paláci Akropolis.

Jaga Jazzist zahrají v březnu v Praze Jaga Jazzist zahrají v březnu v Praze

Norští mágové Jaga Jazzist se dali dohromady už před 15lety, kdy nejmladšímu členovi Larsu Horntvethovi bylo necelých patnáct let. Britská stanice BBC vyhlásila jejich A Livingroom Hush jazzovým albem roku 2002 a jen v rodné zemi se ho prodalo přes 15 000 kusů. Počet členů kapely je proměnlivý. V současnosti jich je devět, jednu dobu ale hráli i ve dvanácti lidech. Všichni mají závazky i v jiných tělesech, v kterých, jak říkají, především čerpají inspiraci pro Jaga Jazzist.


Propojují různé hudební styly, pohybují se na pomezí jazzu, rocku a drumandbassu. Během koncertu vystřídají až třicet nástrojů od trubky, kytary, basy, basklarinetu, saxofonu, kláves nebo vibrafonu. Do velkého světa se dostali v roce 2003, kdy na věhlasném britském labelu Ninja Tune vydali album Stix, v diskografii kapely už třetí. Šestou desku hudebníci kolem Larse Horntvetha vydávají 25. ledna opět na Ninja Tune. Rodila se téměř rok a v kapele se vyměnili dva lidé. Norský les Jaga Jazzist vyměnili za švédský, což se na výsledku podepsalo znovu novým zvukem.



Nahrávka ale vznikla ve Spojených státech v Chicagu. První singl pojmenovaný stejně jako celé album On Armed Bandit už koluje v rozhlasovém éteru. "Je to fiktivní soundtrack k dosud neexistujícímu nolywoodskému eposu o Vikinzích," popisují už těžko definovatelnou, téměř hodinovou nahrávku sami Jaga Jazzist. V Česku Norové koncertovali dosud pouze dvakrát. Poprvé na festivalu Open Air Field v roce 2003, podruhé o dva roky později v Praze v Paláci Akropolis.

zdroj: Barometr
zavřít