Wilco předvedou, jak zní alternativa

Vydáno 09.03.2010 | autor: redakce

Festival Stimul nabídne na podzim opravdovou experimentální lahůdku. V pražském Divadle Archa zahraje 28. září alternativní rocková parta Wilco.

Wilco předvedou, jak zní alternativa Wilco předvedou, jak zní alternativa

Držitelé dvou cen Grammy (za nejlepší alternativní album Ghost Is Born) nejsou jen kapelou, která proměnila tvář rockové hudby posledních dvou dekád, ale také symbolem, tajemstvím, hnutím. Kapela kolem Jeffa Tweedyho – milovníka lyrických šifer, surrealistických obratů, signálních kódů a rozličných akronym (Wilco je aviatický armádní termín pro vzkaz „Obdržel jsem zprávu, rozumím a provedu“: Will Comply), – se postupem času ze zárodečné country polohy dokázala vyvinout v jeden z nejinovativnějších rockových spolků zámořské scény.


Harmonická hudba místy napadená duchařskými zvuky, pronikavé melodie, bohaté zvukové textury a pečlivá práce s instrumentálními party: to všechno jsou Wilco. Skupinu katapultovalo mezi nejvlivnější americké kapely album Yankee Hotel Foxtrot.



Album, které produkoval známý avantgardní hudebník Jim O´Rourke a jehož vydání bylo původně naplánováno na 11. září 2001, se záhy ocitlo v turbulencích paradoxů. Firma Reprise po letmém poslechu desky odmítla mít s tímto materiálem cokoli společného. Wilco tak nakonec vydali svou strhující dekonstrukci rock´n´rollového žánru u labelu Nonesuch, jež ovšem rovněž patřil pod Warner music; ten tudíž zaplatil za stejnou desku dvakrát a získal katastrofální reputaci.

zdroj: www.stimul-festival.cz
zavřít