Reggae svátek se kvapem blíží

Vydáno 19.06.2010 | autor: PR

Do festivalu RealBeat Reggae Ethnic Session zbývá už jen 14 dnů, a tak je nejvyšší čas si připomenout, oč u České Lípy poběží.

Reggae svátek se kvapem blíží Reggae svátek se kvapem blíží

Naživo se totiž letos v Žizníkově u České Lípy představí legendární jamajská kapela Toots & the Maytals, podle kterých reggae dostalo svůj název a inspiroval se jimi třeba i Bob Marley, Eric Clapton, Rolling Stones nebo Amy Winehouse. Toots Hibbert patří podle renomovaného časopisu Rolling Stone mezi 100 nejlepších zpěváků všech dob a jeho reggae okořeněné o soul, gospel i rock´n´roll si vysloužil mnohá uznání včetně Grammy za nejlepší album. Druhou hvězdou festivalu jsou oproti Tootsovi o dvě generace mladší T.O.K.


Tento vokální kvartet patří na Jamajce i po celém světě mezi špičku současného reggae dancehallu a k nohám jim padají fanynky od Ameriky po Japonsko, kde je mimochodem doprovázel Shaggy, na jehož labelu sem tam vydají nový singl. Také T.O.K. přiletí do Čech poprvé a to se svou jamajskou kapelou 303Band, s kterou letos v létě vystoupí exkluzivně jen na RealBeatu. Do Žizníkova také přiletí z Velké Británie na reggae scéně velmi oceňovaní zpěváci, jako jsou General Levy, Deadly Hunta, Top Cat a v neposlední řadě renomovaní Mungo´s Hi-Fi, kteří přijedou s vlastním soundsystémem, který bude hrát po celé tři noci festivalu špičkový dub a dubstep.


Ze vzácných hostů letošního mezinárodního programu jmenujme alespoň ve stručnosti ska band Sin Sospechas z Venezuely, v Čechách dobře známou kapelu U-Cee & Royal Family nebo dánského vítěze EU Reggae Contest jménem Mystic MC, který přijede s maďarskou kapelou Budapest Riddim band. Samozřejmostí v programu jsou i domácí kapely jako Sto zvířat, Švihadlo, Fast Food Orchestra, Mr. Cocoman & Solid Vibez, Nebiba, Feher Fekete Kerek a další.

zdroj: JahMusic
zavřít