CocoRosie se vrací do Čech

Vydáno 12.07.2010 | autor: PR

Sesterské duo CocoRosie se po třech letech vrací do České republiky s novou deskou Grey Oceans. Koncert, který uvádí Divadlo Archa společně s Radiem Wave, proběhne v sobotu 24. července v Divadle Archa.

CocoRosie se vrací do Čech CocoRosie se vrací do Čech

Diváci pražského koncertu se mohou těšit především na skladby z aktuální desky Grey Oceans, kterou CocoRosie vydaly na počátku letošního května. Mistryně znepokojivých kontrastů, sestry Sierra a Bianca Cassidy, na ní, ale i během živých vystoupení obratně splétají své „divnofolkové“ příběhy a melodie. Snové plochy se rozplývají v drum´n´bassových rytmech, záchvěvy folku a čerokézských popěvků střídá svižné pirátské disko, operní popěvky doznívají v elektronickém příboji.

 

 

 

Americké průkopnice freakfolku, které zahájily svoji společnou hudební dráhu po mnoholetém odloučení v roce 2003, opět bravurně těží z kontrastu svých hlasových projevů. Sierra, disponující operním hudebním vzděláním doprovází své party hrou na harfu, zatímco Bianca - mnohostranná popová vokalistka ležérně překračuje hranice zpěvu, zvířecí mluvy i pro ní typického kňourání. Sestrám, stejně jako během jejich prvního pražského vystoupení v roce 2007, na scéně zdatně asistuje a rytmickou linku hravě doplňuje beatboxer Spleen. Sestavu v Arše dále doplní pianista Gael Rakotondrabe z ostrova Réunion a legendární rockový bubeník Bolsa.

Sestry Sierra (matkou přezdívaná jako Coco) a mladší Bianca (Rosie) - vstoupily společně na hudební scénu debutem La Maison de mon Rêve v roce 2004. Jejich druhá deska Noah´s Ark, na které spolupracoval mj. Antony Haegarty z Antony and the Johnsons, vyšla o rok později. V roce 2007 vydaly CocoRosie své třetí album The Adventures of Ghosthorse and Stillborn. Aktuální album Grey Oceans vznikalo téměř tři roky v Buenos Aires, Paříži, Berlíně, New Yorku a Melbourne. U jeho zrodu stál Nicolas Kalwill, který se stal, dle CocoRosie, přirozenou součástí jejich  tvůrčího chaosu a nového hudebního dobrodružství. Kapela přizvala ke spolupráci na desce rovněž vynikajícího jazzového pianistu Gaela Rakotondrabea z ostrova Réunion. Ten se kromě hraní kreolské hudby věnoval i psaní a aranžování vážné hudby pro Royal Dutch Orchestra a patří k vítězům sólové kategorie pro pianisty na prestižním festivalu v Montreaux. Rytmickou složku vytvořil argentinský rockový bubeník Bolsa. Společné improvizace položily základy k desce, na které se objevují i dávno skryté stopy minulosti v podobě čerokézského nápěvu, který nahrála maminka Sierry a Biancy v 70. letech a CocoRosie ji použily v písni Undertaker.

 

 

Koncert CocoRosie uvádí Divadlo Archa společně s rozhlasovou stanicí Radio Wave, která sérií živých koncertů rozšiřuje své aktivity. Michal Bureš, marketingový ředitel stanice k tomuto kroku doplňuje: "Po úspěšné koncertní řadě Radio Wave Live Sessions, během které každý měsíc představujeme to nejzajímavější z domácí alternativní scény, jsme se rozhodli také pro pořádání koncertů zahraničních kapel, které patří k hudební tváři Radia Wave a rotují v jeho playlistu. Setkávání v klubovém prostředí je pro Radio Wave dalším důležitým rozměrem komunikace.“ Jako první přijala v květnu pozvání Radia Wave alternativní folk-rocková parta Woven Hand ze Spojených Států.

Vstupenky v ceně 490,- (v den koncertu 590,- Kč) jsou v předprodeji v Divadle Archa a sítích Ticketpro a Ticketportal.

Zdroj: Divadlo Archa

zavřít