Praha oslaví půl století bigbítu

Vydáno 28.07.2010 | autor: PR

Ve čtvrtek 14. října proběhne v pražské O2 Areně velký svátek fanoušků bigbítu. V rámci akce Beat Fest dojde k oslavě půl století tohoto žánru, zahrají Olympic, Tři sestry, Visací zámek a řada dalších.

Praha oslaví půl století bigbítu Praha oslaví půl století bigbítu

Oslava 50 LET BIGBÍTU proběhne v rámci tradičního Beat Festu. „Jedná se o důležitou událost v dějinách české muziky a už sedmý BEAT FEST s podtitulem „50 LET BIGBÍTU“ bude výjimečnou oslavou pro všechny, kteří tuto muziku milují,“ říká k tomu Libor Ploček, ředitel Rádia Beat.

Na podzim to bude přesně 50 let, kdy Pavel Sedláček přejmenoval svoji kapelu EP Hi-Fi na Studijní skupinu big beatu. Světlo světa tak spatřil název nového stylu, hudba konečně dostala smysl a začala se psát další kapitola soudobých českých hudebních dějin.


Po půl století to bude právě Pavel Sedláček, tentokrát se skupinou Cadillac a s hosty Karlem Kahovcem a Petrem Vondráčkem, který koncert zahájí. Vedle nich vystoupí další legendy českého bigbítu: Olympic, Tři sestry, Jasná Páka, Visací zámek, Blue Effect, Pavel Sedláček & Cadillac, Matadors, Progres 2, Buty, Citron a doplní je skupina Nightwork.

Vladimír Mišík (na koncertu uslyšíme jeho legendární Sluneční hrob) na těch padesát let bigbítu vzpomíná takto: „Byly to tisíce koncertů a tisíce hospod. Jsem rád, že jsem to vydržel.“ „Bigbít to u nás neměl při svých začátcích snadný. Přesto se nakonec prosadil a značně ovlivnil naši hudební scénu na několik generací,“ doplňuje ho Petr Janda. (Olympic oslaví svou padesátku za tři roky).


Polovinu z padesátky letos slaví další gratulanti, kteří v O2 areně vystoupí, Tři sestry. „Pravda je, že ze zakládajících členů jsem zbyl jen já a inženýr Magor,“ řekl k tomu Lou Fanánek Hagen. „A na tom, že existujeme, má největší zásluhu on. Jinak bychom ještě dnes seděli v hospodě a plánovali, že založíme kapelu. Proti Olympikům jsme ještě mlaďoši.“ Tradiční Beat Fest se v O2 areně konal již v roce 2005 a vzhledem k velkému zájmu o předcházející ročníky a výjimečnosti celé události se do ní opět vrací.

Oslavy 50. narozenin českého bigbítu se uskuteční v pražské O2 areně ve čtvrtek 14. října od 18:00. Vstupenky jsou k dostání na všech terminálech SAZKA, a. s. nebo je možné rezervovat na www.sazkaticket.cz.

zdroj: Bestsport
zavřít