Tindersticks na Střeleckém ostrově

Vydáno 04.08.2010 | autor: PR

Tindersticks se vrací zpět! Po dvou letech vydali nové album Falling Down a Mountain a v rámci turné se zastaví i v České republice 16. září na Střeleckém ostrově v Praze.

Tindersticks na Střeleckém ostrově Tindersticks na Střeleckém ostrově

Exit Music se pro tuto příležitost rozhodla zorganizovat koncert, na který jen tak nezapomenete. Tindersticks totiž zahrají v Praze přímo na Střeleckém ostrově. Jako support vystoupí domácí Please the Trees.

Tindersticks není potřeba rozsáhle představovat. Kapela patří mezi stálice hudební scény již od devadesátých let a jejich tvorba se pohybuje někde mezi melancholickou kytarovou hudbou, folkem a soulem. Přirovnávat je k nějaké jiné kapela je dost těžké, protože Tindersticks zní prostě jako Tindersticks. Kdybyste si nebyli jistí žánrem, stoprocentně je poznáte podle nezaměnitelného hlasu hlavního zpěváka Stuarta A. Staplese, v jehož různých polohách můžete slyšet Cavea, Lanegana, Cohena, Waitse i Dylana. Když pátráte, v čem vlastně spočívá výjimečnost Tindersticks, pak Staplesův projev je určitě jedním z nejvýraznějších poznávacích znamení.

 

 


V lednu letošního roku vydali již osmé studiové album Falling Down A Mountain, které vznikalo během roku 2009 ve studiích ve Francii a v Belgii. Pracovat na albu už ale kapela začala při turné k albu The Hugry Saw. „Z nervózních začátků se vyvinula nová jednota a smysl pro směr. Dny na turné jsme nejprve trávili zabíjením času a potulování po sálech a chodbách, kde jsme vystupovali, postupně jsme ale začali zkoušet a dávat dohromady nové věci a nápady. Brzo jsme si uvědomili potřebu na nových věcech pracovat a hned po konci turné jsme začali pracovat na nové desce v našem studiu ve Francii. Titulní track Falling Down a Mountain vlastně vznikl jako nahraná melodie ze snu, ze které se při práci s kapelou stala úvodní píseň.“ Podle Tindersticks je toto album první nahrávka, která se dostává blízko k tomu, co vždy hledali a dává všemu vynaloženému úsilí nějaký význam.

 


Tindersticks se na svých turné v Čechách pravidelně zastavují, ale hráli vždy na podobných místech a koncertních sálech. Pro tentokrát se ale podařilo zorganizovat opravdu výjimečný koncert. Tindersticks tak premiérově vystoupí pod širým nebem v krásném prostředí Střeleckého ostrova, jehož atmosféra jen podtrhne zážitek z jejich koncertu. Jako support vystoupí kapela Please the Trees, jejíž frontman Václava Havelka má hlasový projev i charisma, které je na domácí scéně stejně ojedinělý jako projev Stuarta A. Staplese na mezinárodní scéně. V letošním, pro kapelu velmi rušném, roce vydali druhé album Inlakesh, mají za sebou úspěšné turné po východě a středozápadě USA, které završili vystoupením na festivalu South By SouthWest (SxSW) v texaském Austinu. Please The Trees na Inlakesh také ukazují, že už jsou dávno něčím jiným než na samém začátku účelovým spojením táborských postrockerů Some Other Place a Havelkova sólového one-man projektu selFbrush. Album Inlakesh zachycuje skupinu jako celistvou jednotku se zřejmým poselstvím a inspiračním zdrojem přetaveným do osobité formy. Zvonivě vzdušné kytary přemosťují vášeň pro ležérní alternativní rock mající kořeny na divokém západě a pro melancholické folkové písničkářství.

Zdroj: Exit Music
zavřít