Laura a její tygři slaví 25 let

Vydáno 06.10.2010 | autor: PR

Laura a její tygři si dají narozeninový mejdan: 21. října v KC Vltavská v Praze zahrají s původními členy, v šestnáctičlenné sestavě a s hosty. Těmi budou Tam Tam Orchestra.

Laura a její tygři slaví 25 let Laura a její tygři slaví 25 let

Na úvod večera vystoupí kompletní původní sestava, například s Janou Amrichovou, Martinem Poštou, Jiřím Ryvolou nebo Milošem Vacíkem ve vzpomínkovém bloku Žár trvá.

 

„Praha je po žatecké Dočesné druhým a posledním místem, kde nejen pamětníci uvidí a uslyší Lauru, jak hrála v dobách svého strmého vzestupu v druhé polovině osmdesátých let,“ říká Karel Šůcha, kapelník a zakladatel. V druhé části koncertu představí Laura a její tygři pražským divákům nový ambiciózní projekt Big Bang! v obsazení: Lenka Nová, čtyři saxofony, tři trumpety, tři trombony, dvě kytary, baskytara, bicí a percussion.

 

 

„Pořad měl premiéru právě na žatecké Dočesné a setkal se s nadšeným přijetím publika,“ doplňuje Karel Šůcha. Na závěr všichni účinkující a další host, Tam Tam Orchestra, zahrají proslavenou sambu batucadu, kterou společně připravili pro vystoupení na Českém národním dnu na EXPO 2010 v Šanghaji. Vstupenky za 200 Kč v předprodeji jsou k dostání v síti Ticketportal a pokladně KC Vltavská, na místě budou pak stát 250 Kč. Více informací na www.lauranet.cz.

 

Na konci roku 1985 Karel Šůcha inspirován novelou Williama Saroyana Tracyho tygr zakládá v Neprakta klubu v Mostě rockovou skupinu Laura a její tygři. Dívčí jméno Laura evokuje něhu a krásu, tygři jsou symbolem nezkrotnosti a divokosti, černé brýle, bílé košile, černé kravaty a černé kalhoty vytváří nezaměnitelnou image skupiny. Skupina začíná koncertovat v Československu a velmi rychle se zařadí po bok nejznámějších skupin „české nové vlny“. „Koncerty skupiny sálají vlnami živočišné rockové energie, ve které vycítíme náznaky dunivých černošských rytmů, latinu i bílý beat šedesátých let. Vše vyvěrá z pozitivního názoru a pohledu na svět, jenž se v této stylové směsici bleskově přenáší na publikum“, napsal Vladimír Vlasák v knize Excentrici v přízemí.

 

 

Léta 1986-1989 byla určována rostoucí prestiží kapely na domácí půdě a na podzim roku 1989 se skupina profesionalizuje. První zahraniční koncert skupiny se uskutečnil v roce 1987 ve Varšavě na festivalu Poza kontrola, následuje koncertní turné v Bulharsku, v Moskvě a na Světovém festivalu mládeže v Severní Korei. Pád „železné opony“ umožnil Lauře a jejím tygrům v letech 1991 – 1995 koncertovat téměř výhradně v západní Evropě, především ve Francii a Německu. V současné době má skupina na svém kontě více než 1 300 koncertů v rockových klubech a na festivalech doma i v zahraničí. Kromě běžných koncertů se kapela věnovala i větším projektů jako je například dnes už legendární Show Tomáše Tracyho, Rituál na Žižkově, Laura a její tygři versus Křižíkova fontána a další.

 

Karel Šůcha v Lauře a jejích tygrech vychoval řadu mimořádných hudebníků, v Lauře a jejích tygrech začínala Ilona Csáková, Miloš Vacík, Dan Nekonečný, Martin Pošta a další, kteří se rádi vracejí a příležitostně s Laurou i nadále vystupují jako hosté.
 



Diskografie:

 

Žár trvá - Panton 1988
Nebudeme - Supraphon 1990
Síla v nás - Bonton 1992
The Best Of - Bonton 1994
Rituál 199x - Bonton 1995
Vyklátíme modly - Bonton 1996
Rytmus - Popron 2001
Vyškrábu ti oči - EMI 2004
Jsme tady - Supraphon 2005
Koťata a jejich tygři: Džungle nebo město - GZ Media 2008
Nejsou malý věci - Laura promotion 2009

Zdroj: ArtsMarketing.CZ
zavřít