Ninja Tune slaví XX let

Vydáno 12.11.2010 | autor: PR

Oslavy XX. narozenin respektovaného britského hudebního vydavatelství neminou ani Česko, kde mají „ninjové“ početné publikum. V pražském Paláci Akropolis vystoupí projekt DJ Food a naděje vydavatelství Grasscut.

Ninja Tune slaví XX let Ninja Tune slaví XX let

Před 20 lety se v Evropě stala řada přelomových věcí. Rozpadl se Sovětský svaz, v jeho satelitech, mimo jiné i v tehdejším Československu, nastartovalo svobodné, často divoké podnikání, Evropané začali proudit přes padlou železnou oponu z východu na západ a opačně. Jihoafričan Nelson Mandela opustil vězení, Tim Berners-Lee protokolem World Wide Web nastartoval internet. A v té době se dva mladí angličtí DJs a producenti Jon More a Matt Black vrátili z turné v Japonsku, kam je pozval tamní label bullsh*t a zatoužili po vlastní firmě. Ti pánové známí také jako Coldcut v září roku 1990 založili vydavatelství Ninja Tune.

 
Dvacet let. Někdy to ani moc neznamená, ale pro nezávislý label je to o dlouhá doba, kterou se rozhodl oslavit.
 
První z pražských narozeninových velvyslanců Ninja Tune Blacka projekt DJ Food,proslul především mixovanými kompilacemi Jazz Brakes, přičemž celosvětový věhlas mu přineslo třetí vydání. Jde o mix breaků, jazzu, hiphopu a rozmanitých samplů z tracků vydaných na Ninja Tunes.

 
Jako protipól DJ Food, z letadla na Ruzyni vystoupí dvojice Grasscut, což je vlastně takový narozeninový dárek, který Ninja Tune nadělili sami sobě a svým fanouškům. Jejich debutové album s tajemným názvem 1 Inch/1 Mile vyšlo letos a z playlistů BBC se zdá, že to bude žhavý kandidát na downtempovou desku roku. Ostatně o remix už je požádali například Simon Green aka Bonobo nebo v Praze populární norští Jaga Jazzist.
 
Vstupenky jsou v předprodeji od 11. 11. 2010 v obvyklých předprodejích, nejlevněji však v Paláci Akropolis.

dm
zavřít