LED ZEPPELIN V KINĚ

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Tuto středu 27.10. se uskutečni od 17 hod. v Palace Cinemas v Praze na Smíchově projekce nejprodávanějšího DVD na našem trhu a to LED ZEPPELIN. Zeppelíni se tak vracejí opět na plátna kina, kde se před rokem odehrálo několik vyprodaných představení.

LED ZEPPELIN V KINĚ LED ZEPPELIN V KINĚ

"LED ZEPPELIN DVD" v Palace Cinemas 27.10. od 17 hod.

Tento projekt bude dále pokračovat až do konce roku s následujícími tituly :

3.11. Phil Collins - Finaly ...The Farewell Tour
10.11. Blondie - Live By Requests
17.11. Peter Gabriel - Play - Peter Gabriel´s Top 20
24.11. The Who - Live In Boston
1.12. Dream Theater - Live At Budokan
6.-10.12. Page/Plant - No Quarter - Unledded


LED ZEPPELIN ŽIVĚ NA DVD A CD -
LEGENDÁRNÍ VYSTOUPENÍ VYŠLO 26. KVĚTNA 2003;
”LED ZEPPELIN DVD” & CD ”HOW THE WEST WAS WON”
OBSAHUJÍ VZÁCNÝ, DOPOSUD NEVYDANÝ MATERIÁL

Oba tituly, dvojdiskové ”LED ZEPPELIN DVD”, i trojdiskové album ”HOW THE WEST WAS WON”, vyšly ve stejný den - 26. května. Záznamy těchto ceněných a legendárních vystoupení, které pokrývaly celou hudební dráhu kapely patřily mezi fanoušky skupiny i sběrateli k velice hledaným artiklům. Jak DVD, tak CD, jejichž vydání obestírá mnoho různých pověstí i očekávání, obsahují zcela odlišný materiál, čímž nedochází k tomu, že by se obě edice nějak překrývaly. Jako gesto miliónům fanoušků skupiny budou oba tituly prodávány za zvláště výhodnou cenu.

”LED ZEPPELIN DVD”, které trvá téměř pět a půl hodiny, bylo vybráno z nevelkého počtu vystoupení, která byla za výjimečného trvání kapely nafilmována. Kytarista Jimmy Page to vysvětluje: “Nikdy jsme nebyli součástí popové scény. Tak jsme si kapelu nepředstavovali. Nám šlo o to, hrát na koncertech. V tomhle smyslu byli Zeppelin vlastně spíš undergroundovu kapelou. To, že jsme se nakonec stali tak úspěšní bylo něco, s čím jsme nepočítali a co se nám vlastně téměř vymklo z rukou. Ve skutečnosti jsme komercí pohrdali, a to je také důvod, proč bylo doposud oficiálně zveřejněno tak málo filmového materiálu o kapele.”

DVD zachycuje vystoupení z londýnské Royal Albert Hall v lednu 1970, pouhý rok po vydání jejich debutového alba, triumfální sadu pěti večerů v londýnském Earl’s Court v květnu 1975 a rekordní vystoupení na festivalu v britském Knebworthu v srpnu 1979, rok před tragickou smrtí bubeníka Johna Bonhama, která vedla k rozchodu skupiny. Na DVD jsou také zařazeny ty písně z vystoupení v neworské Madison Square Garden v červenci 1973, které se neobjevily v koncertním filmu ”THE SONG REMAINS THE SAME”. Ten byl doposud jediným vydaným filmovým záznamem koncertu Led Zeppelin. K dalším vrcholům DVD patří mimořádně vzácná televizní vystoupení, mimojiné v dánské televizi v březnu 1969, propagační klipy, televizní rozhovory, materiál, natočený v zákulisí, a dokonce i kus “pirátského” záznamu, natočeného jedním fanouškem.

”LED ZEPPELIN DVD”, které je vzrušující jak vizuálně, tak zvukově, bylo velice pečlivě restaurováno, remixováno a remasterováno za použití systému Dolby Digital 5.1 Surround, DTS a PCM Two-Channel Stereo - to vše za osobního dohledu Jimmyho Page a režiséra Dicka Carrutherse.

CD ”HOW THE WEST WAS WON”, které bylo natočeno v Kalifornii, je skvělým zvukovým doplňkem DVD. Materiál na třech CD pochází ze dvou nejlegendárnějších a nejdráždivějších živých vystoupení Led Zeppelin v Los Angeles Forum a v Long Beach Arena, která se konala 25. a 27. června 1972. Nahrávky, které byly spojeny a seřazeny tak, aby napodobily jeden koncert od začátku do konce, zachycují skupinu na vrcholu jejích sil. K vrcholům trojalba patří pětadvacetiminutová verze skladby “Dazed And Confused” a třiadvacetiminutová směska, točící se kolem písně “Whole Lotta Love.” Kromě takových klasických čísel, jakými jsou “Stairway To Heaven” a “Rock And Roll,” na albu najdeme i písně z desky ”HOUSES OF THE HOLY”, která vyšla až o devět měsíců později.

* * * * *

Na rok 2003 připadlo pětatřicáté výročí první osudové zkoušky, která v létě 1968 svedla dohromady talenty kytaristy Jimmyho Page, zpěváka Roberta Planta, basisty a hráče na klávesy Johna Paula Jonese a bubeníka Johna Bonhama. Led Zeppelin, kteří jsou obecně uznáváni jako jedna z nejvíce novátorských, nejenergičtějších a nejvlivnějších skupin v rockové historii prodali na celém světě kolem dvou set miliónů alb. Tento údaj je ještě působivější, uvědomíme-li si, že kapela existovala pouze relativně krátkých dvanáct let.

V desetiletí mezi lety 1969 a 1979 vydal britský kvartet osm studiových alb a jeden živý soundtrack (po rozpadu skupiny ještě vyšlo v roce 1982 album s dosud nevydanými studiovými nahrávkami).

Jejich studiové nahrávky byly skvělé, ale to, co předváděli Led Zeppelin na pódiu, bylo něco neskutečného. Při koncertě šla z kapely energie a charisma, které nemá v moderní hudbě sobě rovna. Led Zeppelin, kteří by se nikdy nesnížili k tomu, aby na koncertě pouze přehráli své nahrávky, používali pódium jako svébytnou tvůrčí platformu - předváděli na něm písně ještě než byly vydány na deskách, a pokaždé je rozšiřovali, improvizovali a posouvali do dosud zapovídaných oblastí. Jejich legendární živé sady, které často trvaly přes tři hodiny, se rovnaly šamanským zážitkům, které překračovaly hudební teritoria, zvukovými výlety, které představovaly jak pro kapelu, tak pro její fanoušky skutečnou katarzi.



zavřít