BUENA VISTA OPĚT V PRAZE

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Jedna z protagonistek kultovního snímku Buena Vista Social Club OMARA PORTUONDO se představí 22. března v Lucerně.

BUENA VISTA OPĚT V PRAZE BUENA VISTA OPĚT V PRAZE

Ze všech osobností, kteří se podíleli na projektu Buena Vista Social Club, se z mužů nejvíce proslavil Ibrahim Ferrer, který dnes patří k velkým mezinárodním hvězdám. Dokázal to i při svých koncertech v Čechách a na Slovensku. Největší ženskou osobností, která se na projektu Buena Vista Social Club podílela, je bezesporu OMARA PORTUONDO.

Narodila se roku 1930 v Havaně, jako jedno ze tří dětí, kubánskému hráči baseballu a jeho ženě, pocházející z bohaté španělské rodiny. Již jako malá byla značně ovlivněna svojí starší sestrou Haydee, která tancovala v kabaretu Tropicana, se kterým Omara absolvovala několik vystoupení. Po roce 1945 začala její spolupráce s Rolandem Espinosaem. Portuondo k tanci přibrala i zpěv a spolu s přáteli (Cesar Portillo De la Cruz, Jose Antonio Mendez a pianista Frank Emilio Flyyn) založili soubor nazvaný Loquimbambla Swing. Stali se průkopníky hudby, jenž míchala vlivy bosssa novy a jazzu. Nějaký čas také vystupovala s Orqestra Anaconda. V roce 1952 vytvořily Omara, její sestra a Elena Burke vokální skupinu Cuarteto d'Aida. Celý soubor doplnila pianistka Aida Diestro a zpěvačka Moraima Secada. Toto seskupení se stalo jedním z nejdůležitějších v kubánské historii a Omara v něm setrvala 15 let.

V sedmdesátých letech zpívala ve velice populárním souboru Orquestra Aragón. Také hojně cestovala po Evropě a nahrála řadu desek. Jedním z vrcholů její tvorby je album, které nahrála s Adalbertem Alvarezem v roce 1984 a desky Palabras a Desafios (s Chuchem Valdésem), jenž vydala španělská nahrávací společnost Nubenegra začátkem devadesátých let. Zlom v jejím životě, stejně jako v životech dalších významných kubánských hudebníků, přinesl projekt Buena Vista Social Club. V roce 1996, během nahrávání Buena Vista Social Club, byla pozvaná k nazpívání skladby Veinte aňos. Nazpívala jí společně s Compayem Segundem a přestože na její nahrání měla jen pár hodin, skladba patří k tomu nejlepšímu na albu. Po úspěchu filmu se Omara objevila i na desce Buena Vista Social Club presents…Ibrahim Ferrer. Obdobný byl i název jejího sólového počinu z roku 2000 (BVSC presents Omara Portuondo). Omara jej nahrála s těmi nejlepšími muzikanty, včetně těch z Buena Vista (Rubén González, Orlando 'Cachaito' Lopez, Manuel 'Guajiro' Mirabal and Jesus 'Aguaje' Ramos, Compay Segundo, Manuel Galbán a Ibrahim Ferrer). Album se setkalo s obrovským úspěchem, následovalo světové turné (v letech 2000 a 2001) s Rubénem Gonzálesem a Ibrahimem Ferrerem.

V září 2003 se Omara odebrala do studia Egrem k nahrání svého druhého sólového alba pro vydavatelství World Circuit, které dostalo název Flor De Amor a opět se na něm podílela celá řádka vynikajících hudebníků. V květnu o rok později se Omara vydala koncertovat po Evropě. Úspěšné turné pokračuje i v roce 2005, kdy dorazí i do Velkého sálu pražské Lucerny. Stejně jako většina jejích kubánských kolegů, Omara Portuondo u nás již koncertovala v dobách hlubokého socialismu. Nyní přijíždí poprvé od úspěchu Buena Vista Social Club.
zavřít