Mladá písničkářka Patricie se na debutovém albu pouští do prezidenta Obamy

Vydáno 13.01.2011 | autor: PR

Teprve devatenáctiletá písničkářka Patricie vydává ambiciózní debutové album Obamamania. Nabízí na něm sebevědomý průsečík popu, folku a country i motivy hip hopu a funky.

Mladá písničkářka Patricie se na debutovém albu pouští do prezidenta Obamy Mladá písničkářka Patricie se na debutovém albu pouští do prezidenta Obamy


Patricie
je zástupcem nově nastupující hudebnické generace, pro kterou již příslušnost k té či oné subkultuře ničím podstatným. "Sama poslouchám všechno možné, přijde mi přirozené kombinovat styly podle toho, jak to cítím," říká zpěvačka,  která než se vydala na sólovou dráhu prošla několika sbory včetně amerického sboru Orlando Children Chorus, zpívala také s několika kapelami, jejichž žánrový rozptyl sahal od hip hopu po rock.

Nejdříve se zabývala jen zpěvem, později k tomu přidala i hru na kytaru a na klavír. "Asi ten nejzásadnější moment ale přišel ve chvíli, kdy jsem si sama začala skládat hudbu a psát texty," říká.

patricieDebutové album Obamamania produkoval Dalibor Cidlinský, který původně dřevnějším a folkovějším demosnímkům vdechl moderní elektronický nádech. Na suverénně zvukově pestré nahrávce vedle sebe defilují pop, folk, country i hip hop. Album ale přesto působí kompaktně a vyváženě, ani jedna z originálních ingrediencí desku nestáčí jedním monotónním směrem.

"Občas když přijdu za kapelou s novou písničkou, tak mi řeknou, že jsem šílená: vždyť to je funk a do toho rap a elektronika a country, divěj se kluci," směje se Patricie.

"Mně nejde o to kombinovat dohromady žánry tak, abych šokovala nebo abych přitáhla pozornost. Je to pro mě úplně přirozené, nevnímám se jako žánrovou zpěvačku, do které bych se cíleně stylizovala. Používám prostě to, co vyjde ze mě a co nejlépe vystihuje emoce, které chci vyjádřit." tvrdí písničkářka.

Ve svých textech se snaží postavit se jak k lehčím tématům blízké člověku žijící hektický městský život, stejně tak se nevyhýbá i závažnějším tématům.

"Když už mám tu příležitost něco lidem sdělit, tak to nechci promarnit," říká zpěvačka a dodává, že stejně jako řada jejích vrstevníků vnímá skepsi a rozladění z toho, jakým směrem se současný svět vyvíjí.

"To není nic proti němu," tvrdí Patricie. "Spíše je takovým symbolem snu, který v lidech vzbudil nesplnitelné naděje. A to nejen v Američanech, ale po celém světě. Lidé mají pořád tendence hledět na Ameriku jako na nějaké úžasné místo k životu, jako na modelový ideál. Pár let jsem tam žila a rozhodně to není taková pohádka, jak si lidé myslí."

Letošní podzim je pro Patricii zlomový. Nejenže vydává podařený a na české poměry světově sebevědomý debut, ale také se svou doprovodnou kapelou podpořila turné písničkáře, rapera, scénáristy a vůbec všeuměla Xindla X. "Byla to skvělá zkušenost," usmívá se Patricie. "Ale tohle celé je jen začátek," dodává zpěvačka, která má šanci pořádně provětrat českou hudební scénu.

zdroj: Championship Music, dm 


zavřít