Beady Eye: „noví Oasis“ si užívají anonymity a milují Beatles

Vydáno 19.01.2011 | autor: redakce

V Beady Eye stojí po boku Liama Gallaghera i původní muzikanti z Oasis - Gem Archer, Andy Bell a Chris Sharrock. Kapela právě nahrává debut s názvem Different Gear, Still Speeding, který vyjde 28. února. Co o něm Beady Eye prozradili?

Beady Eye: „noví Oasis“ si užívají anonymity a milují Beatles Beady Eye: „noví Oasis“ si užívají anonymity a milují Beatles

 "Hudba. Všechno je to o hudbě. Po rozpadu Oasis jsme všichni klidně mohli zůstat sedět doma, ale k čemu by nám to bylo. Dali jsme si pár týdnů pauzu a hned potom jsme se vrátili do studia a začali pracovat na nových demonahrávkách. Jsme muzikanti, to je to, co děláme, tak definujeme sami sebe," vysvětluje Andy Bell, jeden ze dvou kytaristů Beady Eye, proč tahle kapela musela vzniknout.

liam gallagher1

"Milujeme muziku," říká nadšeně Liam Gallagher, hlavní zpěvák Beady Eye. "Ty písničky jsme napsali a nahráli. Jsme nadšení, ne proto, že bychom ukazovali lidem, že se to všechno může dít bez, víte koho (Noel Gallagher), ale proto, že zase děláme muziku."

Kompletní sestava čítá ještě druhého kytaristu Gema Archera a bubeníka Chrise Sharrocka. Společně s producentem Stevem Lillywhitem (The La's, Morrissey, U2) vstoupili Beady Eye v červnu do studia RAK Studios v Londýně a během 12 týdnů vyprodukovali něco, o čem Gem říká "to nejlepší, do čeho jsem se v životě zapojil."

"Bylo důležité nesedět a neutápět se v minulosti," říká Liam. "Akorát jsme se vrátili nažhavení z turné Oasis a báli jsme se, že kdybychom si řekli, že až za pár měsíců, nebo příští rok, něco uděláme, ten plamen by vyhořel, nebo bychom se toho prostě zalekli."

A výsledek? Třináct skladeb. Jednu minutu je to syrový rock'n'roll a hned další klasický pop, například drsná skladba Bring The Light je inspirovaná Jerry Lee Lewisem a Stones.

"Těšili jsme se, věřili jsme si, šli jsme do studia s tím, že si to užijeme," říká Liam. Tím, kdo je ovlivnil, se netají: dokonce mají písničku, kterou nazvali Beatles And Stones. "Jasně, Stones nás na této nahrávce ovlivnili hodně," říká Liam. "Hodně jsme je poslouchali. Není to tak, že bychom si řekli 'pojďme udělat desku jako Captain Beefheart. Děláme věci jinak."

Je samozřejmé, že posluchači budou nahrávku Beady Eye srovnávat s Oasis. Pro mnoho lidí by ten tlak byl jistě příliš velký. "Nebáli jsme se toho," říká Andy, "protože jsme si to drželi hodně těsně u těla. Nikdo z nás zatím neví, o co tady jde. Nejšílenější je, že za měsíc nebo dva ta deska vyjde a lidi budou všechny ty nové písničky, které nikdy neslyšeli, poslouchat. A budou si říkat 'Co to bylo? Pomoc!' Až se přijdou podívat na náš koncert, poznají naše tváře, ale ta hudba bude zcela nová.

"A to je to krásné, být neznámý. Je to radost," říká Gem.

Plán je jednoduchý: nejprve vydat tři singly, pak desku a pak jet na turné a hrát bez přestávky. Na turné bude kromě čtyř členů kapely ještě Jeff Wootton hrát na basu a Matt Jones na klávesy

zdroj: Sony Music, mp


liam gallagher1_top
zavřít