Český rozhlas spustil jazzové online radio Euro Jazz

Vydáno 20.01.2011 | autor: PR

Český rozhlas spustil nový tematický web věnovaný výhradně jazzu. Součástí stránky je i webové rádio s názvem Euro Jazz. Projekt vznikl v intencích zadání prozatímního ředitele Českého rozhlasu Petra Duhana „vytvářet nízkonákladové weby a soustředit se na využití vnitřních rezerv". Adresa stránky je jazz.rozhlas.cz.

 

Český rozhlas spustil jazzové online radio Euro Jazz Český rozhlas spustil jazzové online radio Euro Jazz

ČRo Jazz je nový, nadstaniční web, který integruje jazzový obsah z různých stanic Českého rozhlasu do jedné stránky. Jeho cílem je přinášet aktuální zpravodajství zejména náročným zájemcům o jazzovou hudbu s vyhraněným vkusem, kterým nedostačuje nabídka stávajících jazzových pořadů. Mimo aktuální zpravodajství zde čtenáři najdou tipy na jazzové koncerty, zajímavé akce a jazzová alba, pravidelně vypisovanou soutěž a také archiv jazzových pořadů stanic Českého rozhlasu. Organizačně je projekt zajišťován redaktory Českého rozhlasu 3 – Vltava.

 

Součástí stránky je také „Euro Jazz", webcast, který je z pohledu posluchačů srovnatelný s kvalitními jazzovými internetovými rádii ve světě. Nejedná se však o samostatnou stanici, nýbrž internetový projekt spravovaný Českým rozhlasem 3–Vltava.

jazz


Jak vyplývá z názvu, Euro Jazz bude vysílat z větší části (60 % vysílacího času) jazz z evropských zemí. „To hlavně proto, že se chceme odlišit. Americký be-bop a swing vysílají na internetu tisíce rádií z celého světa, a navíc je hrajeme i na Vltavě. V Česku vyrůstá nová generace jazzových hudebníků, která má respekt k tradici, ale zároveň pokukuje po tom, co se děje v Polsku, Francii, či Norsku, což jsou dnes jazzové velmoci. Evropský jazz představuje fenomén, který není možné opomíjet a právě veřejnoprávní rozhlas by mu měl dát prostor," říká Petr Vidomus, hudební publicista a redaktor nového webu. Dramaturgicky je kladen akcent na současnou jazzovou tvorbu, v tematických blocích si však najdou své i příznivci starších žánrů jako swingu a hard-bopu. Navzdory názvu zde má své místo i jazz český a americký.

Euro Jazz je možné poslouchat 24 hodin denně, pouze přes zařízení připojené na internet. Kromě stránek Českého rozhlasu lze k tomuto využít rozcestníky internetových rádií, např. Play.cz. Stream vysílá ve formátech WMA, AAC, MP3 a OGG v několika variantách bitrate. Nejvyšší zvukovou kvalitu přitom poskytne formát OGG při bitrate 256 kbps. Je možné využít také aplikaci pro poslech v iPhone a v mobilních telefonech s operačním systémem Android. Informace o právě vysílané skladbě se zobrazují při poslechu ve všech formátech kromě WMA v přehrávači Winamp, v nejbližší době bude tato služba dostupná i v ostatních přehrávačích.

Při vývoji webu jazz.rozhlas.cz bylo využito redakčních a technických rezerv Českého rozhlasu 3 – Vltava, což také znamená nízké náklady v porovnání se srovnatelnými projekty. „Je to jednoduché: chceme využít obrovského zázemí, které instituce, jakou je Český rozhlas, má. Máme přece neskutečné množství archivních jazzových nahrávek, kvalitní redaktory, a také kontakty. Projekt nevyžaduje výplatu honorářů externistům. Výdaje jsou tak spojené hlavně s licencemi na vysílací software," upřesňuje Petr Vidomus.

zdroj: Český rozhlas, dm

zavřít