Zemřela Věra Bílá, ikona romské hudby. Žádaná byla i v zahraničí

Vydáno 12.03.2019 | autor: redakce

Ve věku 64 let zemřela Věra Bílá, velká osobnost romské hudby. Se skupinou Kale slavila úspěchy i v zahraničí. Navzdory strastiplným posledním rokům plánovala comeback. 

Zemřela Věra Bílá, ikona romské hudby. Žádaná byla i v zahraničí Zemřela Věra Bílá, ikona romské hudby. Žádaná byla i v zahraničí

Bílá byla v pondělí večer hospitalizována v plzeňské Fakultní nemocnici, kde následující den zemřela. Zpěvačka trpěla dlouhodobými zdravotními obtížemi, včetně cukrovky.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Jiří Smetana - šedá eminence české i světové hudby. Jeho umění přesáhlo mediální slávu

S romskou skupinou Kale slavila první úspěchy již v devadesátých letech - první album Rom pop vyšlo v roce 1996. Později se skupina i s přispěním managera Jiřího Smetany prosadila na mezinárodních pódiích. Svébytná interpretka pocházející z Rokycan, kterou objevila Zuzana Navarová, však v roce 2005 náhle domluvené koncerty v zahraničí zrušila, s kapelou se rozešla a začala vystupovat na vlastní pěst.

Poslední léta jejího života nebyla veselá. V roce 2013 jí zemřel syn, krátce na to i manžel. Žila v Rokycanech na ubytovně, hraním výherních automatů si nadělala velké dluhy. Již na rok 2018 připravovala s kapelou Dušana Čonky návrat, který ale nevyšel. Další pokus směřovala na letošní rok, již za pár dní měla začít vystupovat s Janem Bendigem a Milanem Krokou, členem Kalle.

"Odešla velká osobnost s ještě větším srdcem a nezapomenutelným hlasem. Pro romskou hudbu a nás romy toho udělala opravdu hodně. Prosím pokud můžete, tak dnes Věře věnujte tichou vzpomínku. Budete mi moc chybět...bylo mi velkou ctí být ve vaší krásné společnosti," uvedl na sociální síti Bendig.

jm

Témata: Věra Bílá, Kale, Jan Bendig

Mohlo by Vás zajímat

zavřít