Ceny Anděl ovládli J.A.R., Vladimír Merta vstoupil do Síně slávy a kritizoval politiky

Vydáno 21.03.2018 | autor: Andrea Štipčáková

V pražském Foru Karlín se v úterý udílely Ceny Anděl. Česká hudební akademie ocenila interprety v celkem sedmi hlavních a čtyřech žánrových kategoriích. Večer opanovala skupina J.A.R., která proměnila hned tři nominace ze čtyř.

Ceny Anděl ovládli J.A.R., Vladimír Merta vstoupil do Síně slávy a kritizoval politiky Ceny Anděl ovládli J.A.R., Vladimír Merta vstoupil do Síně slávy a kritizoval politiky

Organizátoři Cen Anděl si letos nachystali hned několik novinek. Kategorie Zpěvák a Zpěvačka byly přejmenovány na Sólový interpret a Sólová interpretka, vůbec poprvé se pak v přímém přenose udílely žánrové ceny. Nově byla před Forem Karlín po zahraničním vzoru postavená venkovní scéna se vstupem pro veřejnost, na které se během večera představilo hned několik nominovaných interpretů.

Ceny Anděl budou předány ve Foru Karlín. Potvrdí Mirai a J.A.R. role favoritů?

Hvězdou večera se stala formace J.A.R., která proměnila tři ze svých čtyř nominací. Odborná porota ji zvolila Skupinou roku a přiřkla jí taktéž vítězství v kategorii Album za desku Eskalace dobra. Její píseň Zhublas o volebním mikrodramatu ze společnosti vyvolených se pak stala Skladbou roku.

Trofej za nejlepší klip si odnesla Barbora Poláková, která zaujala svým unikátním videem k písni Po válce, které bylo natočeno na jeden pokus. Uspěla také Debbi, jež se prosadila v konkurenci Anny K. a Radůzy a stala se Sólovou interpretkou. Stejně jako na Českém slavíku kategorii Objev roku ovládla skupina Mirai.

Do síně slávy vstoupil folkový písničkář Vladimír Merta. Ten během ceremoniálu vystoupil s písní o padlých andělech, kterou se dotkl také současné politické situace. Skladbu ukončil slovy "Pane Putine, pane Babiši, pane Zemane, jste padlí andělé," za což si vysloužil standing ovation.

Vítězové Cen Anděl:
Album - J.A.R. - Eskalace dobra
Skladba: J.A.R. - Zhublas
Sólový interpret: David Stypka
Sólová interpretka: Debbi
Skupina: J.A.R.
Objev: Mirai
Videoklip: Barbora Poláková - Po válce
Alternativa: Kalle - Saffron Hills
Elektronika: Fiordmoss - Kingdom Come
Folk: Beránci a vlci - Beránci a vlci
Jazz: Jaromír Honzák - Early Music
Síň slávy: Vladimír Merta

text: Andrea Štipčáková, foto: Jaroslav Noska

Témata: Ceny Anděl, J.A.R., Mirai, Debbi, David Stypka, Barbora Poláková, Vladimír Merta

zavřít