Do Prahy se chystá Michael Angelo Batio i se svou véčkovou kytarou

Vydáno 29.02.2016 | autor: redakce

Do Prahy se chystá světově proslulý kytarista Michael Angelo Batio, který je mimo jiného znám svou legendární "dvojitou" kytarou ve tvaru V. Zahraje 16. dubna v pražském klubu Exit-us. Spolu s ním dorazí kapela Black Hornets. 

Do Prahy se chystá Michael Angelo Batio i se svou véčkovou kytarou Batio proslul svou véčkovou kytarou

Michael Angelo Batio je americký heavymetalový kytarista, pocházející z Chicaga, kde se narodil do italsko- německé rodiny. V pěti letech začal hrát na klavír a brzy skládat vlastní hudbu. Zlom přišel v jeho deseti letech, kdy se prvně chopil kytary. Již ve dvanácti hrál v různých mládežnických kapelách a kostelních slavnostech, kdy kytaru nepustil denně z ruky 10 -12 hodin. Dnes je znám jako nejrychlejší kytarista na světa a jako první kytarista, který začal používat "dvojitou kytaru" ve tvaru V. Na přelomu 80. a 90. let hrál v glam-metalové kapele Nitro a je proslulý instruktážními videi Speed Kills.

LIVE: Richie Ramone v Praze: důstojná vzpomínka na Ramones i vlastní songy

Start jeho profesionální kariéry je datován do roku 1984, kdy nastoupil do chicagské kapely Holland, pojmenované po svém zakladateli Tommy Hollandovi, bývalém zpěvákovi Steppenwolf. O rok později natočili debutové album Little Monsters, které zaznamenalo mírný úspěch po celých Spojených státech, avšak kapela se krátce na to rozpadla a Batio nastoupil do stejnojmenné skupiny zpěváka Michaela Cordeta. Ta ovšem měla také jepičí život.

Klíčovým momentem byl rok 1987, kdy se spojil s glamrockovým zpěvákem Jimem Gillettem a nahrál kytary na jeho sólové album Proud To Be Loud. Muzikantská chemie zafungovala a zakládají spolu s baskytaristou TJ. Racerem a bubeníkem Bobby Rockem skupinu Nitro. O dva roky později vydávají debutové album O.F.R., které se stává jejich průlomovým.

V roce 1993 Michael Angelo startuje sólovou kariéru. Nemá cenu vyjmenovávat všechny jeho úspěchy, protože pravděpodobně není kytarista, který by neznal jeho hru a instruktážní videa. V roce 2012 byla jeho kytara Dean "Jet" Double-Guitar umístěna ve stálé výstavě v muzeu Rock'n'rollové síně slávy v Clevelandu ve státě Ohio! Současně byl vyhlášen v Guitar One Magazine kytaristou číslo 1 všech dob z Top 100 kytaristů.

Vstupenky jsou k dostání za 380 Kč pouze v síti Ticketpro, na místě je seženete za 450 Kč.

tz, jm

zavřít