Elton John chystá své poslední turné, zamíří i do České republiky

Vydáno 24.01.2018 | autor: Marta Pušová

Elton John oznámil své poslední turné v kariéře a pojal ho opravdu velkolepě. Tour s názvem Farewell Yellow Brick Road bude trvat bezmála tři toky, zavítá na pět kontinentů a nevynechá ani Českou republiku. V pražské O2 Areně Elton John vystoupí 5. května 2019.

Elton John chystá své poslední turné, zamíří i do České republiky Elton John chystá své poslední turné, zamíří i do České republiky

Elton John oznámil na 300 koncertních termínů v rámci exkluzivního živého přenosu z Gotham Hall v New Yorku podporovaného kanálem Youtube. Celosvětové turné Farewell Yellow Brick Road začíná v USA 8. září 2018, do Evropy se přemístí v dubnu 2019, do Asie v listopadu 2019, v Austrálii se zastaví v prosinci 2019, v Jižní Americe v březnu 2020, poté se koncem roku 2020 vrátí do Evropy a Velké Británie a bude ukončeno v Severní Americe v roce 2021.

„Je čas ukončit jednu cestu, abych mohl plně přijmout další důležitou kapitolu svého života,“ uvedl Elton John.

Po více než půlstoletí na cestě a bezkonkurenční kariéře, která redefinovala kulturní mapu a potvrdila, že je opravdovým umělcem celosvětového významu, dnes Elton John prostřednictvím exkluzivního živého vysílání VR180 na YouTube oznámil termíny Farewell Yellow Brick Road. Elton John se v rámci tohoto turné vrátí po třech letech do České republiky.

Půjde o poslední turné superhvězdy, která je půl století na cestě a zároveň je jednou z nejvíce trvalých umělců pop kultury. Eltonova nová pódiová produkce nabídne fanouškům dosud nevídanou hudební a vizuálně ohromující cestu, která obsáhne jeho padesátiletou kariéru plnou hitů.

LIVE: Sir Elton John se svým profesorsky přesným popem obklopil Prahu

"Živé koncerty mě nabíjejí - jsem nadšený a zároveň cítím velkou pokoru, že mohu pořád hrát a zpívat publiku po celém světě," řekl Elton. "Na své poslední turné mám v úmyslu přinést vášeň a tvořivost, které po desetiletích bavily mé fanoušky. Na turné se velmi těším a ukončím jím tak kapitolu svého koncertování. Potřebuji věnovat více času výchově svých dětí."

Dnes bylo také oznámeno, že společnost Gucci bude výhradním návrhářem kostýmů pro Eltonovo Farewell Yellow Brick Road. Elton v Gotham Hall také potvrdil svou vášeň pro italský módní dům, který loni představil svou kolekci S/S 2018 navrženou Alessandrem Michelem a inspirovanou Eltonovým nenapodobitelným stylem odkazujícím na originální a ikonické prvky z jeho archivů.

Držitel rekordu za nejprodávanější singl všech dob

Dosavadní Eltonovy kariérní úspěchy jsou ve své šíři a trvalosti nepřekonatelné. Elton je jedním z nejlepších sólových umělců všech dob s osmatřiceti zlatými deskami a jednatřiceti platinovými a multiplatinovými alby.

TOP 5 písní Eltona Johna: Pocta princezně Dianě, hit z animované pohádky a další

Pprodal více než 300 milionů alb po celém světě. Je držitelem rekordů za nejprodávanější singl všech dob Candle in the Wind 1997, kterého se prodalo přes třiatřicet milionů kusů. Nahrávka Diamonds obsahující největší hity se v listopadu roku 2017 usadila v první pětce britského žebříčku a byla ověnčena zlatem. Touto nahrávkou zároveň Elton John oslavil padesát let svého skladatelského partnerství s Berniem Taupinem. Mimo jiné také složil hudbu k úspěšným divadelním i muzikálovým titulům, jako jsou Billy Elliot: Musical, Aida nebo Lví Král, který se stal show i fi lmem s nejvyšším celosvětovým ziskem. K dnešnímu dni odehrál Elton od zahájení svého prvního turné v roce 1970 více než čtyři tisíce koncertů ve více než 8osmdesáti zemích.

Mezi mnoha cenami a řády, které mu byly uděleny, je pět cen GRAMMY (včetně kategorie GRAMMY Legend), dále je držitelem ocenění Tony a ceny Oscar v kategorii Nejlepší britský mužský umělec. Získal cenu BRIT Award, a byl uveden do Rock and Rollové síně slávy. Od královny Alžběty II. obdržel Rytířský řád za "služby hudbě a dobročinnosti". Před několika dny pak na Světovém ekonomickém fóru v Davosu získal cenu Crystal Award za dlouhodobý boj proti HIV / AIDS. V roce 1992 založil nadaci Elton John AIDS Foundation, která je dnes jednou z předních neziskových organizací zaměřených na HIV / AIDS a dosud získala přes 400 milionů dolarů v celosvětovém boji proti HIV.

mp, tz

Téma: Elton John, koncert, O2 Arena, turné

zavřít