Google spouští v Česku aplikaci YouTube Music, bude konkurovat Spotify

Vydáno 15.05.2019 | autor: Hedvika Pajerová

Díky novince od Googlu je možné poslouchat hudbu z YouTube bez reklam, offline a s vypnutým displejem. To vše díky mobilní a desktopové aplikaci YouTube Music, o které jsme si povídali s T. Jay Fowlerem, mužem, co má hudební produkty v Googlu na starosti.

Google spouští v Česku aplikaci YouTube Music, bude konkurovat Spotify Google spouští v Česku aplikaci YouTube Music, bude konkurovat Spotify

"Základní verze je zdarma," říká Fowler na úvod a odemyká svůj telefon. "Najdete tam kompletní katalog YouTube, takže nejen skladby, videoklipy a celá alba, ale i záznamy koncertů."

TOP 10 nejposlouchanějších rockových kapel na Spotify: Coldplay, Beatles, Linkin Park a další

Služba YouTube Music Premium, která stojí 149 korun na měsíc, nabídne další rozšíření: nejen zmíněné fanoušky vysněné vypnutí displeje při poslechu hudby, ale také absenci reklam a možnost poslechu bez nutnosti připojení k internetu. Rodinné předplatné stojí 229 korun a je až pro šest rodinných příslušníků.

"Celá aplikace je personalizovaná, jak jen to jde," usmívá se Fowler. "Teď je devět ráno, takže tu mám samé písničky, co mě nakopnou do nového dne. Playlisty se mění nejen podle denní doby, ale samozřejmě i podle vkusu, podle toho, jestli jste doma, nebo v práci a podobně," dodává s pohledem na úvodní stránku své aplikace, která prozrazuje, že je fanoušek jazzu.

Znáte ten nepříjemný pocit, když si nemůžete vzpomenout na název písničky, co vám zní v hlavě? Podle čeho ji najít? Vyhledávání v YouTube Music funguje i na základě textů skladeb. Fráze "holinky nosil vždycky naruby" tak hbitě odpoví na to, která kapela má známku punku. Vyhledávat je ale možné i podle názvů skladeb, interpretů, alb nebo playlistů.

A co umělci, které nezastupuje žádný mezinárodní management, je pro ně v nové aplikaci místo? "Nesnažíme se promovat velké interprety, chceme, abyste poslouchali, co se vám líbí," říká Fowler a dodává: "Nezávislá kapela může svoji tvorbu nahrát na YouTube, v databázi se pak objeví automaticky."

Aplikace sice data využívá, ale je jen na vás, jak moc. "Nedá se říci, kolik dat její používání spotřebuje," krčí rameny Fowler a dodává: "Nicméně nad nimi máte plnou kontrolu - můžete si nastavit například stahování, jenom když jste na WiFi."

Společně s YouTube Music je nově dostupná také služba YouTube Premium, která benefity YouTube Music Premium rozšiřuje na celý obsah YouTube. To znamená, že umožní uživatelům poslouchat na pozadí, stahovat videa a sledovat bez reklam celý obsah platformy YouTube, tedy nejen hudbu. Ta stojí měsíčně 179 korun, respektive 269 za rodinné předplatné. Obě novinky jsou dostupné už nyní, jedna z největších hudebních databází na světě je tak každému doslova na dotek.

text: Hedvika Pajerová

Témata: YouTube Music, streamování

zavřít