Festival svobody 17. listopadu ovládne Prahu, na Václavském náměstí vystoupí Laco Deczi nebo Zrní

Vydáno 30.10.2017 | autor: redakce

U příležitosti výročí Sametové revoluce se opět uskuteční Festival svobody, který v Praze společně připravuje šest občanských iniciativ. Pátek 17. listopadu se tak ponese ve znamení kulturních akcí, průvodů, pietních aktů či předávání Cen Paměti národa. Listopadové výročí si prostřednictvím Festivalu svobody připomenou například Petr Pithart, Tomáš Sedláček či Martin C. Putna. Z hudebních interpretů letos vystoupí Jiří Schmitzer, Laco Deczi nebo kapela Zrní.

Festival svobody 17. listopadu ovládne Prahu, na Václavském náměstí vystoupí Laco Deczi nebo Zrní Festival svobody 17. listopadu ovládne Prahu, na Václavském náměstí vystoupí Laco Deczi nebo Zrní

Vedle Prahy se k festivalu opět připojí i mnohá další česká a moravská města, která k tomuto svátečnímu dni připravují vlastní program. Z Festivalu svobody se tak stává jedna z největších občanských událostí letošního roku.

"Festival svobody představuje jednotnou platformu rozličných občanských iniciativ. Naším společným cílem je podpořit ve společnosti hodnoty svobody a demokracie. Obzvláště nyní, v době sílícího populismu, extremismu a častého výskytu dezinformací, začínají být tyto hodnoty ohroženy na své existenci," uvedl mluvčí festivalu Jan Gregar.

Václavákem zněly budíky: Výročí Sametové revoluce uctili Michal Pavlíček, Emma Smetana, Michal Hrůza a další

Stejně jako v loňském roce, i letos připravili organizátoři Festivalu svobody na 17. listopad pestrý program odehrávající se na několika místech v Praze: Pouliční slavnost Korzo Národní, organizovaná spolkem Díky, že můžem, z. s., nabídne návštěvníkům na Národní třídě koncerty, divadelní představení, výstavy, autorská čtení, vzdělávací akce nebo prezentaci neziskových organizací.

Ulicemi v centru Prahy projde opět i satirický karnevalový průvod s názvem Sametové posvícení, tentokrát pod heslem Toto není kachna. Průvod masek, který z náměstí Republiky zamíří přes Kampu k Václavskému náměstí, pořádá Iniciativa Fór_um, z. s.

Od památníku na počest obětí komunistického režimu na Újezdě vyrazí k Václavskému náměstí průvod Pravda nemá alternativu, za kterým stojí uskupení Proti projevům nenávisti. Název průvodu poukazuje na vzrůstající míru manipulace, propagandy a šíření dezinformací v současné společnosti.

V Národním divadle udělí společnost Post Bellum, o.p.s. již posedmé Ceny Paměti národa. Předávání těchto ocenění osobnostem, které se zachovaly statečně při konfliktu s totalitní mocí, bude živě přenášet Česká a Slovenská televize a Český rozhlas Plus.

Na vzpomínkovém aktu Uctění památky 17. listopadu na Albertově organizovaném Centrem spolků, studentů a absolventů Univerzity Karlovy, z. s. a také Studentské části Akademického senátu Univerzity Karlovy vystoupí vedle rektorů a studentů i význačné osobnosti akademického a veřejného života.

Vyvrcholením pražských akcí bude Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí, který pořádá nezisková organizace Nerudný fest.cz, o.s. Návštěvníkům nabídne bohatý program složený z vystoupení umělců, kapel i mimořádných osobností kulturní a veřejné sféry. Vystoupí Laco Deczi, Zrní, Lenka Dusilová, Emma Smetana, Jaroslav Uhlíř a další. Koncert bude živě přenášen do řady českých a moravských měst.

tz, jm

Témata: Festival svobody, Jiří Schmitzer, Laco Deczi, Zrní

zavřít