Grizzly Bear se po probuzení z pětiletého spánku představí v pražské Roxy

Vydáno 10.12.2017 | autor: redakce

Po pěti letech se brooklynská hudební ikona Grizzly Bear probudila z hibernace a vydala novou desku Painted Ruins. Kapela, která oslovila svými texty hned několik generací zamilovaných do hloubavého indie, tak probudila i svou základnu fanoušků a vydává se na tour. K této příležitosti si konečně po více než patnácti letech existence vybrali jako zastávku i ČR a klub Roxy. Jejich premiéra já plánovaná na 13. srpna.

Grizzly Bear se po probuzení z pětiletého spánku představí v pražské Roxy Grizzly Bear se po probuzení z pětiletého spánku představí v pražské Roxy

Když nepočítáme letošní album, má za sebou americká formace Grizzly Bear hned čtyři velmi dobře hodnocené desky, kterými na sebe strhli pozornost nejen skalních fanoušků indie-rocku, ale i více mainstreamového publika (třeba i soundtrackem k filmu Blue Valentine). Kapela se vyznačuje kvalitními texty a zajímavými kompozicemi indie, psychedelic a popu s jemnou kombinací elektra. Samozřejmě nejen díky tomu se tato čtveřice stala kapelou, která prostě je a bude, může mlčet a lidé o ní budou vědět. Právě několikaletým mlčením si její členové prošli. Letos je to již pět let od vydání vysoce introvertního alba Shields a následné tour, po které se stáhli do ústraní.

CamelPhat přivezou v únoru do Roxy hit Cola a čistou energii

"Bylo to klasické období půlky třicítky. Každý se stěhoval, měl děti nebo se ženil, já se rozváděl," komentoval jejich pauzu Ed Droste (zpěv). "Takový je život a myslím, že je to normální a zdravé. Potřebovali jsme být nějaký čas sami, najít jiný smysl života než hudbu," doplňuje. Po vzájemné odmlce pak ale stačil jediný e-mail od Christophera Beara (texty) "Pusťme se do práce", aby se členové opět rozhoupali.

I přes počáteční obtíže s inspirací a soustředěním se ale dal celý stroj zase do pohybu. V srpnu 2017 pak spatřila světlo světa nová deska Painted Ruins. Lehce nasládlé počiny (Losing All Sense) střídají více impulsivní a výrazné (Mourning Sound), ty ale zase hloubavé pocity písní jako Cut-Out nebo Aquarian. Vše dohromady zanechává velmi komplexní dojem a i přes silnou emotivní stránku určitě není osobní zpovědí, jak to často v podobných případech bývá.

Téměř na rok a den přesně od vydání tohoto alba se Grizzly Bear představí konečně i českým fanouškům. 13. srpna 2018 vystoupí v pražské Roxy.

Témata: Grizzly Bear, Roxy

zavřít