Handicapovaná ruská zpěvačka Julia Samoylova nesmí na Eurovizi. Ukrajinci ji do své země nepustí

Vydáno 26.03.2017 | autor: Josef Martínek

I když se soutěž o nejlepší evropský song cíleně distancuje od politiky, v poslední době si skrz ní vyřizují účty Ukrajina a Rusko. Letošní ročník Eurovision Song Contest bude v květnu hostit Kyjev - a zástupkyni Ruska prý Ukrajinci do své země nepustí. 

Handicapovaná ruská zpěvačka Julia Samoylova nesmí na Eurovizi. Ukrajinci ji do své země nepustí Handicapovaná ruská zpěvačka nesmí na Eurovizi. Ukrajinci ji do své země nepustí

Rusko měla v Kyjevě reprezentovat Julia Samoylova, která je zdravotně handicapovaná - vystupuje na invalidním vozíku. Místní zákony porušila tím, že navštívila poloostrov Krym, a navíc o tom zanechala zprávu na sociální síti, kde se vyjadřovala k ukrajinské politice. V diskuzích se nyní zastánci a odpůrci tohoto kontroverzního rozhodnutí přou, zda se jedná o spravedlivé dodržení zákonů, nebo diskriminaci, která, vzhledem k indispozici zpěvačky, působí nehumánně. 

Martina Bárta interview: Účast na Eurovizi je pro mě výzva. Na skok od jazzu k popu? A proč ne?!

Ukrajinsko-ruské spory pronikly do soutěže už loni. Tehdy byl velkým favoritem finále ruský zpěvák Sergej Lazarev, kterému nakonec připadlo třetí místo. Vítězkou se stala Ukrajinka Jamala s písní 1944, která měla politický nádech a mezi řádky v ní mnozí četli právě protest proti Rusku. 

vložte odkaz, text nemažte

Rusové vzkázali, že pokud bude Ukrajina na sporném rozhodnutí trvat, na protest nepošle do Kyjeva žádného jiného reprezentanta a nebude soutěž ani vysílat. 

Českou republiku bude zastupovat Martina Bárta s písní My Turn. Pokusí se navázat na loňský úspěch Gabriely Gunčíkové, která postoupila do finále, což se České republice povedlo poprvé v historii.

Témata: Eurovize, Julia Samoylova, Jamala, Martina Bárta, Gabriela Gunčíková

zavřít