Královna šansonu Hana Hegerová slaví 85. narozeniny unikátním kompletem deseti CD

Vydáno 08.10.2016 | autor: redakce

Hana Hegerová oslaví 20. října své pětaosmdesátiny. Supraphon k této příležitosti vydává výpravný box deseti CD, jenž shrnuje na osmi CD její českou albovou tvorbu od roku 1966, doplněnou o dva premiérové disky, které obsahují německou koncertní nahrávku s verzemi písní dosud neslyšenými, a výběr singlů a EP desek z šedesátých let.

Královna šansonu Hana Hegerová slaví 85. narozeniny unikátním kompletem deseti CD Hana Hegerová oslaví 20. října 85. narozeniny. Foto: Standa Merout

Zahraniční kritici ji nazývali "dámou šansonu", "Piaf z Prahy" nebo také "šansoniérkou se slovanskou duší". Široké publikum i odbornou kritiku zaujala především schopností vybírat si do svého repertoáru kvalitní písně s obsahem, které dokázala jedinečně a neopakovatelně interpretovat. Titul Cesta vydává Supraphon s upřesňujícím podtitulem Písně z let 1966 až 2016. Tento komplet deseti CD je více než jen krásnou vzpomínkou. Je plný znamenité muziky, jejíž platnost není časově ohraničena.

RECENZE: Šarmantní, dramatická i šibalská Hana Hegerová - zloděj čas je na její písně krátký

Celkem osm řadových alb v novém kompletu Hana Hegerová - Cesta/ Písně z let 1966-2016 připomíná velkou domácí kariéru zpěvačky, která změnila populární hudbu v umění. Od semaforských dob po závěrečnou studiovou práci je to sestava skladeb, vzdálených časté trivialitě tohoto oboru. K albovým záznamům z pěti dekád jsou nově přidána dvě CD v úloze mnohem významnější než jen bonusové.

Dokumentem o podobě zahraničních koncertních vystoupení Hany Hegerové je premiérově zpřístupněný záznam koncertu z roku 1994 v Renitenztheater ve Stuttgartu. Zachycuje zpěvačku ve výtečné formě, kterou doprovází dokonale sehrané duo klavíristy Petra Maláska a kontrabasisty Roberta Balzara. Komunikace s publikem v několika písňových jazycích a podíl českého repertoáru dokazují mezinárodní univerzálnost Hegerové i její mimořádný úspěch u zahraničního publika, který není u našich zpěváků populární hudby až tak obvyklý.  

vložte odkaz, text nemažte

Desátým diskem, který doplňuje nový komplet Cesta, je speciální kompilace sestavená především ze singlových nahrávek z let 1960 až 1969. Vedle klasických semaforských písní tu jsou i ty se Smetáčkovci, z Bratislavské lyry a i jiné, mírně pozapomenuté či raritní nahrávky. 10CD-box doprovází booklet s vybranými fotografiemi a dobovými texty z obalů alb. 

Hana Hegerová své pětaosmdesátiny oslaví 20. října a právě na tento den přichystala pražská Viola jedinečný večer, k němuž ředitel divadla Robert Tamchyna poznamenal: "Nový 10CD box Supraphonu bude vítaným doplněním již vyprodaného večera věnovaného naší nejvýznamnější šansoniérce. V rámci programu Večer pro Hanu Hegerovou povedou rozhovory její kolegové a přátelé:  Jiřina Fikejzová, Pavlína Filipovská, Jaroslava Panýrková, Jiří Suchý, Václav Větvička, Fero Fenič, Václav Kopta a klavíristé Milan Dvořák a Petr Malásek. Program doplní i audiovizuální ukázky a telefonické gratulace s dalšími hosty a oslavenkyní."

tz, jm, foto: Standa Merout

Témata: Hana Hegerová, Cesta, Semafor, šanson

zavřít