Led Zeppelin se v kauze kopírování Stairway To Heaven zastalo 123 hudebníků, včetně Korn, Judas Priest, Tool i Linkin Park

Vydáno 09.08.2019 | autor: Aleš Harazim

Členové Korn, Judas Priest, Linkin Park, Tool a řady dalších podepsali petici na podporu Led Zeppelin. Proč potřebuje legendární skupina nějakou podporu? Je to kvůli léta se táhnoucímu soudnímu sporu ohledně úvodního kytarového riffu ve Stairway to Heaven. Znovu se bude projednávat v září 2019.

Led Zeppelin se v kauze kopírování Stairway To Heaven zastalo 123 hudebníků, včetně Korn, Judas Priest, Tool i Linkin Park Led Zeppelin se v kauze kopírování Stairway To Heaven zastalo 123 hudebníků, včetně Korn, Judas Priest, Tool i Linkin Park

V roce 2016 soudní porota rozhodla, že úvod Stairway to Heaven od Led Zeppelin není okopírovaný ze skladby Taurus od psychedelické rockové grupy Spirit. Na začátku roku 2019 ale soud v San Franciscu tento verdikt zvrátil a konstatoval, že by se měl případ projednat znovu, protože porota nedostala možnost slyšet oba songy. Dostala pouze notové záznamy.

LIVE: I když Robert Plant občas bojoval s hlasem, v Plzni s world music i hity Led Zeppelin opět zářil

Na toto rozhodnutí zareagovalo 123 hudebníků, kteří se snaží soud přesvědčit, že jeho rozhodnutí může ovlivnit všechny muzikanty a skladatele v USA i ve světě. Mezi podepsanými jsou skladatelé, hudebníci, zpěváci i producenti. Jde například o Nila Rodgerse, Seana Lennona, Jasona Mraze, Maxe Martina, členy kapel jako Promus, Tears For Fears, Heart, A Perfect Circle a spoustu dalších. Připojila se i celá nashvillská asociace skladatelů hudby čítající několik stovek členů.

Snaží se argumentovat, že elementy songů, které jsou ve skladbách obvyklé - tedy akordy a arpeggia, tedy rozložené akordy - nemohou být chráněny autorským zákonem. Něco takového by podle petice vyvolalo zmatky a spoustu dalších soudních pří.

Jedná se o podobný případ jako v případě písničky Dark Horse od Katy Perry. Ta se dostala před soud kvůli tomu, že její hit Dark Horse údajně kopíruje starší rapový song Joyful Noice. Právník Katy Perry argumentoval, že "jediná podobnost mezi dvěma skladbami jsou stejně rozprostřené akordy C a B, které se opakují. Muzikologové po celém světě nemohou pochopit, jak může někdo vlastnit základní stavební kameny muziky, abecedu hudby, která by měla být k dispozici každému."

Přesto soud prohráli a Katy Perry, její spolupracovníci a vydavatelství musejí zaplatit více než dva miliony liber jako kompenzaci. Soud s Led Zeppelin znovu začne koncem září.

Text: Aleš Harazim

Témata: Led Zeppelin, Stairway to Heaven, Tool, Korn, Judas Priest, Linkin Park, petice

zavřít