Mercury Prize může získat i Ed Sheeran, dalšími nominovanými jsou Alt-J nebo The XX

Vydáno 28.07.2017 | autor: redakce

Tucet alb byl odbornou porotou nominován na prestižní Mercury Prize, která každoročně oceňuje nejlepší britské album daného roku. Vítěz bude znám 14. září. 

Mercury Prize může získat i Ed Sheeran, dalšími nominovanými jsou Alt-J nebo The XX Mercury Prize může získat i Ed Sheeran, dalšími nominovanými jsou Alt-J nebo The XX

Mercury Prize na rozdíl od Brit Awards obvykle nezohledňuje komerční úspěch a zaměřuje se hlavně na nezávislou scénu, proto bude jistě nejdiskutovanějším jménem v nominacích Ed Sheeran. Jeden z nejpopulárnějších zpěváků současnosti uspěl s albem Divide, které je celosvětovým bestsellerem. 

RECENZE: Ed Sheeran napsal do třetice všeho modrého svoji nejlepší desku

Mezi jeho konkurenty najdeme například Alt-J, indie rockovou kapelu, kterou jsme před pár dny viděli na Colours of Ostrava a která vystoupí příští rok v únoru v Praze. Šanci mají s ještě horkou novinkou Relaxer. Širšímu publiku známé jméno je i skupina The XX, která v lednu vydala desku I See You. Dařilo se také zástupcům hiphopové nebo elektronické scény, takže nominace jsou žánrově různorodé. Kompletní dvanáctku alb, z nich vzejde vítěz, najdete níže.

vložte odkaz, text nemažte

Mercury Prize byla poprvé udělena v roce 1992, získali ji tehdy Primal Scream za desku Screamadelica. Nejúspěšnějším umělcem v historii ankety je PJ Harvey, která jako jediná zvítězila hned dvakrát. Loni cenu získal představitel žánru grime Skepta za album Konnichiwa. 

Nominace na Mercury Prize 2017:
Alt-J - Relaxer
Blossoms - Blossoms
Dinosaur - Together
Ed Sheeran - Divide
Glass Animals - How To Be A Human Being
J Hus - Common Sense
Kate Tempest - Let Them Eat Chaos
Loyle Carner - Yesterday's Gone
Sampha - Process
Stormzy - Gang Signs & Prayer
The Big Moon - Love In The 4th Dimension
The XX - I See You

Témata: Mercury Prize, Ed Sheeran, Alt-J, The XX, PJ Harvey, Skepta

zavřít