Musicfest Přeštěnice: kromě Kryštof či Monkey Business přijede i hvězdný spisovatel Robert Fulghum

Vydáno 26.04.2016 | autor: redakce

Už za necelé dva měsíce proběhne další ročník oblíbeného open air festivalu Přeštěnice. Kromě pestrého multižánrového hudebního programu, jehož hvězdami budou Kryštof, Monkey Business nebo Wohnout, se fanoušci mohou těšit i na literární okénko. V sobotu 25. června ve 14:00 hod se na divadelní scéně festivalu objeví slavný americký spisovatel Robert Fulghum a představí zde svoji novou knihu.

Musicfest Přeštěnice: kromě Kryštof či Monkey Business přijede i hvězdný spisovatel Robert Fulghum Hlavní hvězdou Musicfestu Přeštěnice budou Kryštof. Foto: Jaroslav Noska

Robert Fulghum je populárním americkým spisovatelem, povídkářem a esejistou. Narodil se 4. června 1937 ve státě Texas a v současné době žije střídavě v USA a na Krétě. Má několik vysokoškolských diplomů, ale sám o sobě říká, že je samouk, jehož něčemu naučila teprve škola života. Fulghum je člověk mnoha povolání a schopností, které pramení z řady různých životních zkušeností - byl kovbojem, folkovým zpěvákem, zaměstnancem firmy IBM, barmanem, učitelem kreslení. Čtyřikrát objel svět a strávil dlouhý čas jako mnich v zen-buddhistickém klášteře. Působil také jako unitářský pastor a jeho zamyšlení vznikala původně pro potřeby kázání v kostele.

LIVE: Open Air Musicfest Přeštěnice v 15 obrazech

Sám o sobě nejraději tvrdí, že je filozofem, ale filozofem lidovým, přemýšlejícím o těch nejobyčejnějších lidských věcech. Robert Fulghum má také velice kladný vztah k Čechám, který popsal v jednom z rozhovorů: "Mé spojení s Čechy pro mě bylo vždycky příjemným tajemstvím. Nejde to jednoduše a racionálně vysvětlit. Mám prostě k Čechům blízko, a čím víc se o nich dozvídám, tím je to spojení hlubší. Doufám, že někdy přijedu do Prahy a budu tam žít několik měsíců, aniž bych propagoval nějakou knihu - chtěl bych tam jenom být a nasát tamní kulturu."

 

Robert Fulghum si popularitu po celém světě získal především svými knihami fejetonů a krátkými zamyšleními nad problémy běžného života a maličkostmi, které ten život tvoří. Nejznámější a zároveň jeho první vydanou knihou je Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce. Tato kniha vyšla v roce 1988 v nakladatelství Random House v New Yorku a okamžitě se stala bestsellerem (14 miliónů knih prodaných v 93 zemích po celém světě). Mezi jeho další velice úspěšné knihy patří: Už hořela, když jsem si do ní lehal (1989), Ach jo (1991), Možná, možná ne (1993), Od začátku do konce (1995), Opravdová láska (1997), Slova, která jsem si přál napsat sám (1997) a Co jsem to proboha udělal? (2007). Fulghumovy knihy jsou překládány do mnoha jazyků a vycházejí po celém světě.

Festival Open Air Musicfest Přeštěnice se letos uskuteční 24. a 25. června a Robert Fulghum se stane jeho významným hostem v sobotu 25. června. Na divadelní scéně festivalu  bude ve 14 hodin představena jeho nová povídková kniha Poprask v sýrové uličce, a to v rámci oblíbeného projektu okolo herce Lukáše Hejlíka - LiStOVáNí. Jedná se o cyklus scénických čtení, která jsou divadelními vystoupeními, prostřednictvím nichž je přenášen děj knihy, jazyk autora a atmosféra dané literatury na obecenstvo. Tak neváhejte a přijďte na festival, určitě se bude jednat o neopakovatelný zážitek!

vložte odkaz, text nemažte

Hudebními hvězdami programu budou Kryštof, Monkey Business, Visací zámek, No Name, Wohnout, Supergroup a další. Vstupenky na festival lze zakoupit v síti www.milevskem.cz, smsticket.cz, ticketart.cz, ticketportal.cz, ticketpro.cz nebo ticketstream.cz.

tz, jm, foto: Jaroslav Noska, robertfulghum.com

zavřít