Na Národní třídě i v Rock Café se bude slavit svoboda. Zahrají David Koller, Tata Bojs, Zrní, Prago Union a další

Vydáno 15.11.2019 | autor: redakce

Národní třída se už v neděli 17. listopadu znovu stane dějištěm oslav svobody. Nebudou to však jen obligátní návštěvy politiků u piety, Národní třída se otevře pro více jak sto tisíc lidí. Čekat je tu bude celodenní kulturní a vzdělávací program.

Na Národní třídě i v Rock Café se bude slavit svoboda. Zahrají David Koller, Tata Bojs, Zrní, Prago Union a další Na Národní třídě i v Rock Café se bude slavit svoboda. Zahrají David Koller, Tata Bojs, Zrní, Prago Union a další

Připravuje ho již po šesté studentský spolek Díky, že můžem ve spolupráci s řadou dalších orga-nizací. Oslavy tradičně završí afterparty v klubu Rock Café, který je zároveň garantem celého hudebního programu.

ANKETA: Co znamená 30 let svobody pro 30 hudebníků? (I.) Odpovídají Tata Bojs, Emma Smetana nebo Kato

Korzo Národní, jak je nazván program na Národní třídě, je vrcholem celoročních oslav svobody. V rámci nich např. již od léta můžete vidět v pražských ulicích výstavu děl studentů pražských uměleckých škol. Na popud studentů se pak na jednotlivá výročí pádu komunismu ve státech bývalého východního bloku rozsvěcují do národních barev monumenty v deseti zemích.

Program Korza Národní začne 17. listopadu v dopoledních hodinách a potrvá až do večera, po-kračovat bude následně koncerty v klubu Rock Café, který je garantem hudebního programu celé akce. Na několika venkovních pódiích zahrají známá jména napříč žánry od Davida Kollera či Tata Bojs v akustickém provedení, přes Prago Union až po Zrní nebo Spirituál kvintet. Speciální místo v programu bude mít státní hymna v podání operní pěvkyně Dagmar Peckové, večer pak zazní i hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu, tentokrát v podání Anety Langerové.

ANKETA: Co znamená 30 let svobody pro 30 hudebníků? (II.) Odpovídají Bára Basiková, No Name, David Stypka nebo Rybičky 48

V Rock Café program odstartují odpolední historické debaty a přednášky a oslavy završí elektro-nické koncerty 1flfsoap a Ventolina, chybět nebudou ani DJs v čele s legendárním Tea Jay Ivo.

Právě Rock Café se do oslav tradičně zapojuje nejen pro své umístění přímo na Národní třídě, ale i díky návaznosti na toto významné výročí. Klub byl totiž založen okamžitě po sametové revo-luci jako spontánní reakce hudebníků a umělců na nově vzniklou svobodu (nejen) na hudební scéně. „Jako klubu nám nikdy nebylo jedno, co se kolem nás ve společnosti děje. Témata jako svoboda, demokracie a lidská práva pro nás vždy byla zásadní. Historie Rock Café, genius loci našeho klubu, spojení s undergroundem devadesátých let, ale především postoje lidí, kteří zde pracují, jsou hlavním důvodem naší angažovanosti při oslavách 17. listopadu. Různé občanské iniciativy a spolky ale podporujeme celoročně, což se odráží i v našem programu,“ říká o zapo-jení do oslav ředitel klubu Lukáš Růžek.

ANKETA: Co znamená 30 let svobody pro 30 hudebníků? (III.) Odpovídají Matěj Ruppert, Pokáč, Xindl X, Wohnout i Mig 21

Celou oslavu pod názvem Korzo Národní pořádá spolek Díky, že můžem tvořený studenty napříč pražskými vysokými školami už pošesté. Poprvé se studenti zhostili oslav v roce 2014, od té do-by je každoročně Národní třída uzavřena pro dopravu a otevřena veřejnosti. Bohatý celodenní program je jedním z hlavních důvodů navštívit toto symbolické místo sametové revoluce.

Více informací a kompletní program oslav najdete v přehledu zde nebo na stránce.

Text: TZ

Témata: 30 let, Sametová revoluce, Korzo Národní, David Koller, Aneta Langerová, Tata Bojs, Prago Union, Zrní

zavřít