Na udílení Grammy zazářili Childish Gambino, Kacey Musgraves i Lady Gaga

Vydáno 11.02.2019 | autor: Josef Martínek

Nejvíc pozlacených gramofónků si z předávání Grammy odnesli rapper Childish Gambino a country písničkářka Kacey Musgraves. Oba triumfovali shodně čtyřikrát. Tři ceny udělila americká akademie Lady Gaga

Na udílení Grammy zazářili Childish Gambino, Kacey Musgraves i Lady Gaga Na udílení Grammy zazářili Childish Gambino, Kacey Musgraves i Lady Gaga

Zatímco Kacey Musgraves vyhrála s albem Golden Hour asi nejvíce sledovanou kategorii Album roku, Childish Gambino ovládl podobně prestižní klání Song a Nahrávka roku. Vítězná skladba This Is America má politický podtext, rapper v ní totiž komentuje fakt, že v USA není takřka pro nikoho problém legálně vlastnit zbraň. Dále s ní pětatřicetiletý Donald Glover uspěl mezi rapovými songy a oceněn byl také za její videoklip.

TOP 10 zahraničních skladeb roku 2018: Lady Gaga a Bradley Cooper, Justin Timberlake i Mark Ronson s Miley Cyrus

Třicetiletá Musgraves vedle hlavní kategorie obdržela ještě tři další ceny v country sekci. O tři gramofónky rozšířila svou sbírku Lady Gaga, jejíž filmový duet Shallow s Bradleym Cooperem byl vyhlášen Nejlepší písní psanou pro vizuální média a také Nejlepším popovým výkonem dua nebo skupiny. Třetí trofej jí akademici přiřkli za klavírní verzi skladby Joanne, které náleží titul Nejlepší popový sólový výkon. 

Objevem roku se stala britská zpěvačka Dua Lipa. Původní favorit večera Kendrick Lamar nakonec proměnil z osmi nominací pouze jedinou. Nejlepší popové album natočila Ariana Grande (Sweetener), rockovou deskou roku se stal titul From The Fire od skupiny Greta Van Fleet.

Předávání v Los Angeles moderovala Alicia Keys, která sama vlastní patnáct Grammy. Během ceremoniálu také vystoupila. Kromě ní se předvedli i Lady Gaga, Post Malone ve spojení s Red Hot Chili Peppers, Miley Cyrus, Cardi B, Diana Ross a mnoho dalších. Speciálních poct se dočkaly Dolly Parton, loni zesnulá Aretha Franklin nebo vydavatelství Motown.

jm

Témata: Grammy, Kacey Musgraves, Childish Gambino, Lady Gaga, Kendrick Lamar, Ariana Grande, Alicia Keys

zavřít