Narozeniny Roxy zahájí pionýři elektroniky Tangerine Dream

Vydáno 01.07.2019 | autor: redakce

Návrat ke kořenům elektroniky, takový bude zahajovací den 27. narozenin Roxy. Pionýři elektroniky, průkopníci syntetizátorů, krautrockové ikony, to jsou některá z mnoha označení, která doprovázejí již padesát let trvající kariéru německé formace Tangerine Dream, která vystoupí 27. září. 

Narozeniny Roxy zahájí pionýři elektroniky Tangerine Dream Narozeniny Roxy zahájí pionýři elektroniky Tangerine Dream

Společně s Kraftwerk jsou považováni za základní kameny elektronické hudby a několikrát byli nominováni i na Grammy. Rok 2019 bude ve znamení návratu na pódia. Koncerty bude doprovázet bohatá audiovizuální show, která zahajovala i loňský Denkmantel Festival a vyprodala londýnský Barbican. 

Experimentální showcase Med School vrací do klubu ROXY Etherwooda a další zahraniční hvězdy

Tangerine Dream již bohužel ztratili svého zakladatele Edgara Froese, který zemřel náhle před čtyřmi lety. Nicméně v odkazu ikonické skupiny pokračují tři zbývající členové včetně Edgarovy manželky Biancy Acquaye, kteří v roce 2017 vydali zatím poslední desku Quantum Gates, která se v plejádě více než 100(!) studiových a živých alb rozhodně neztratila a byla velmi dobře hodnocena kritiky i fanoušky.

Edgar Froese se vždy obklopoval špičkovými hudebníky a vizionáři. Přibližně dvanácti různých sestav prošlo postupně obdobími od rané Kosmische Musik, formováním kraut rocku, přes první záchvěvy new age až po syntetizátorový zvuk, který byl s odstupem nazván elektronickou hudbou.

Tangerine Dream byli vždy inovátoři a k pochopení jejich odkazu je třeba daleko více než jen opakovaný poslech alb. Je třeba proniknout do poutavého experimentálního hudebního příběhu. Jeho další kapitola se bude psát 23. října v pražském klubu Roxy.

tz, jm

Témata: Roxy, Tangerine Dream, elektronická hudba

zavřít