Nominacím Grammy vládnou Beyoncé, Drake, Rihanna a Kanye West, uspět může i Magdalena Kožená nebo David Bowie

Vydáno 07.12.2016 | autor: redakce

Největší favoritkou 59. ročníku cen Grammy se po zveřejnění nominací stala Beyoncé - přesně jak se očekávalo. Díky albu Lemonade má hned devět želízek v ohni, po osmi příležitostech získali od poroty Drake, Kanye West a Rihanna, další z očekávaných favoritek Adele boduje v pěti kategoriích. Posmrtně může cenu dostat David Bowie a ve hře je i česká operní pěvkyně Magdalena Kožená. Výsledky budou známy 12. února. 

Nominacím Grammy vládnou Beyoncé, Drake, Rihanna a Kanye West, uspět může i Magdalena Kožená nebo David Bowie Beyoncé je pravidelnou sběratelkou Grammy, získala jich už dvacet

Ke svým dvaceti Grammy může Beyoncé přidat hned devět dalších trofejí, a to v žánrově různorodých kategoriích. Akademici ji totiž mezi nominované vybrali v rockové, popové i r'n'b a rapové sekci. Především ale může uspět v nejsledovanějších kategoriích Album roku (Lemonade), Song a Nahrávka roku (oboje Formation). Všechny tři nejcennější gramofónky jí ale může vyfouknout Adele s deskou 25, potažmo singlem Hello

Grammy za Album roku má Taylor Swift, pět cen sebral Kendrick Lamar, tři Alabama Shakes

Albem roku se dále mohou stát Purpose (Justin Bieber), Views (Drake) nebo A Sailor's Guide To Earth (Sturgill Simpson). Sledovaná je také kategorie nováčků, kde soupeří Kelsea Ballerini, The Chainsmokers, Chance The Rapper, Maren Morris a Anderson Paak. 

vložte odkaz, text nemažte

Hned čtyřikrát byl posmrtně nominován David Bowie, jehož lednová deska Blackstar, vydaná pouhé dva dny před jeho skonem, se může stát nejlepším alternativním albem. Českého posluchače zaujmou i nominace v kategorii Nejlepší zpívané klasické album, kde boduje naše operní pěvkyně Magdalena Kožená. 

Kompletní nominace najdete na webu Grammy

tz, jm

Témata: Grammy, Beyoncé, Rihanna, Drake, Kanye West, Adele, David Bowie, Justin Bieber, Magdalena Kožená, hudební ceny

zavřít