Nové desky: Mandrage žijí Po půlnoci, Fall Out Boy jsou zpět v plném nasazení

Vydáno 22.01.2018 | autor: redakce

Rok 2018 se pomalu rozjíždí a na hudebním trhu začínají přibývat nová alba. Zásadní deskou se pro měsíc leden stala ta od kapely Mandrage - Po půlnoci. Za zmínku stojí i The Dog Fight nebo kompilace zásadních bigbítových hitů 60. let. V zahraničí pak novou desku vydali Fall Out Boy nebo Glen Hansard.

Nové desky: Mandrage žijí Po půlnoci, Fall Out Boy jsou zpět v plném nasazení Nové desky: Mandrage žijí Po půlnoci, Fall Out Boy jsou zpět v plném nasazení

     Beat (Al)Boom 1968 - 1970

Jak se stalo v posledních dvou letech dobrým zvykem, i letos se hned zkraje roku můžeme od Supraphonu těšit na kompilaci mapující vývoj československého bigbeatu na sklonku šedesátých let. Najdeme zde sedmačtyřicet skladeb ze sedmnácti alb, mezi nimiž nechybí jak absolutní klasiky, tak ukázky z možná ne tolik exponovaných, ale i tak neméně zásadních albových debutů. Vedle Želvy (Olympic), Zvonky, zvoňte (Prúdy), Šípkové Růženky (Rebels), Meditace (Blue Effect) nebo Ptáka Rosomáka (Olympic) se objevují ukázky z debutových alb Matadors, Framus Five, Atlantis, Flamingo nebo George & Beatovens a nechybí ani Fortuna, Martha a Tena Elefteriadu, Vox & Pavel Novák nebo Their Majesties & Josef Laufer či Josef Plíva. 

VIDEOROZHOVOR - Petr Janda: Kdybych byl mladej, půjdu studovat na Berklee

     Mandrage - Po Půlnoci

Po posledních dvou albech, která byla spíše laděna do popu, se Mandrage vrací ke svým rockovým kořenům. Po půlnoci tak obsahuje jak typicky chytlavé hity Mandrage, tak i písničky s výrazně ostřejším a kytarovějším soundem. Ani tentokrát si však Mandrage neodpustili zapojení samplů, album ale přesto působí semknutě a přesvědčivě. Deska obsahuje dvanáct autorských písní, na kterých se hudebně i textově podíleli všichni členové Mandrage. Novinky jsou doplněné o cover písně Malí sráči v nás od kapely Zuby Nehty. O závěrečný mix a mastering se postarali Lukáš Martínek a Ecson Waldes.

Mandrage interview: Zase budeme znít jako rocková kapela

    The Dog Fight - The Dog Fight 

The Dog Fight je anglo-americká skupina, kterou tvoří tři jedineční muzikanti – Ian Kelosky, Matt Petrarca ze Spojených států a Guy Bennett z Velké Británie, kteří se potkali v Praze a sdílejí společnou představu o tom, jakým by svět mohl být místem. Kapelu doplňují i čeští muzikanti. Debutové eponymní album už v květnu loňského roku předznamenal singl The End Of The World, jenž byl prvním vyústěním této spolupráce. Text chytlavé písně, která si v lecčem nezadá s klasickými hity 60. a 70. let, pojednává o překotných časech a zranitelnosti světa, ve kterém žijeme.

  Fall Out Boy - Mania

Po třech letech kapela z Wilmette ve státě Illinois vydává novou desku. Mania je již sedmá v pořadí a obsahuje deset skladeb včetně singlu Hold Me Tight Or Don't. Do Česka s novou deskou však Fall Out Boy nezavítají. Nejblíž se k nám dostanou 8. dubna, kdy zahrají v Mnichově.

LIVE: Glen Hansard má s českými fanoušky bližší pouto

    Glen Hansard - Between Two Shores

Irského písničkáře známe zejména kvůli skladbě Falling Slowly, kterou nazpíval s Češkou žijící momentálně na Islandu Markétou Irglovou pro film Once. Nyní přichází se svým třetím sólovým albem a projektem. Předcházela tomu dlouhá cesta. Napsaný materiál, který měl připravený již několik let, nějaký čas otálel, až jej celý naráz nahrál ve studiu v Chicagu. Na jeho koncert budeme mít v České republice štěstí hned dvakrát. 23. února zahraje v Praze v divadelním studiu DVA a o dva dny později v brněnském Sono Centru.

Téma: Glen Hansard, Fall Out Boy, Mandrage, The Dog Fight, Olympic

zavřít