Nové desky: Martin Harich nahrával na cestách, Poetika debutuje a Horkýže Slíže se drží humoru

Vydáno 04.09.2017 | autor: redakce

S odchodem léta přichází tradiční podzimní nadílka nových alb. Na začátek září přichystali svoje novinky i domácí interpreti, konkrétně Horkýže Slíže, Martin Harich, Poetika nebo Duende. Z těch zahraničních se už podesáté zavřeli do studia metalisté Arch Enemy

Nové desky: Martin Harich nahrával na cestách, Poetika debutuje a Horkýže Slíže se drží humoru Nové desky: Martin Harich nahrával na cestách, Poetika debutuje a Horkýže Slíže se drží humoru

Martin Harich - Mapy

Po loňském EP Pátram, ke kterému se odrazil po absolvování poutě do Santiaga de Compostela, připravil Martin Harich na letošek nové album Mapy. Jak již název napovídá, i tentokrát sehrála svou roli jeho záliba v cestování. Nahrával ho totiž na netradičních místech, například v karavanu, ve Vysokých Tatrách nebo v několika kapličkách. Prvním singlem se stala už před prázdninami píseň Marilyn Monroe. Na podzim novinky představí na svém prvním slovenském klubovém turné.

Martin Harich interview: Nejkrásnější místa jsou ta, kde se ještě nestojí fronty na vstup

 

Poetika - Trinity

Trojice mladých hudebníků vystupující pod názvem Poetika by s debutovou deskou Trinity ráda navázala na dosavadní úspěch svých singlů. V deseti autorských písních se zamýšlí nad klikatostí našich životních cest, nabádá k prožívání každého okamžiku na maximum a také se obrací ke svým začátkům. Poetika se nenechává svazovat žánrovými bariérami a servíruje hitové melodie i osobní texty. Zatím největší hit skupiny se jmenuje Zkouším žít a jeho klip má skoro 4 miliony zhlédnutí na YouTube. Na desce je i titulní píseň Trinity, která se již dostala mezi pět nejhranějších domácích skladeb v éteru.

 

Horkýže Slíže - Pustit Karola

Slovenská kapela Horkýže Slíže přichází po pěti letech se svým novým řadovým albem. Na desku St. Mary Huana Ganja z roku 2012 navazuje čerstvou novinkou Pustite Karola, kterou nabízí k poslechu celou na YouTube. Ani tentokrát na něm formaci neopouští humor. Na podzim vyrazí Horkýže Slíže na turné, kterým oslaví 25 let na scéně. Začínají 13. října v Herálci a finále obstará 14. prosince velký koncert v Praze.

 

Arch Enemy - Will To Power

Už desáté album švédské metalové skupiny uslyší naživo i čeští fanoušci. Arch Enemy totiž 14. ledna 2018 vystoupí v pražském Foru Karlín. Změna zpěvačky v roce 2014 skupině podle ohlasů fanoušků prospěla. Deska Will To Power je pro ni druhá s Allisou White-Gluz za mikrofonem. Kytarová sóla na novince obstarávají dva metaloví šílenci - původní kytarista Michael Amott a talentovaný Jeff Loomis, který do kapely přišel v roce 2015. Arch Enemy jsme u nás viděli naposledy před pár týdny, kdy hráli na festivalu Ostrava v plamenech.

 

Duende - Garden Of Me

Oproti předchozí tvorbě Duende je třetí řadovka snad ještě žánrově uvolněnější. Album pokřtí 14. září v pražském klubu Jazz Dock. Garden of Me je především o potěše z hraní a tvůrčí svobodě: "Při psaní hudby mám rád, když se můžu nechat inspirovat různými hudební žánry a míchat je různě dohromady. Od jazzu, který mi dává svobodu, přes rytmicky zajímavou latinskoamerickou a africkou hudbu až po flamenco. Je pro mne vždy určitá výzva vše zabalit do písničkové formy s dostatečně velkým prostorem pro improvizaci, která je nedílnou součástí každého koncertu," vysvětluje Tomislav Zvardoň, kapelník a výhradní autor hudby.

 


Dále vychází:

  • Robin Schulz - Uncovered
  • LCD Soundsystem - American Dream
  • Nothing But Thieves - Broken Machine
  • The Script - Freedom Child
  • Orchestral Manoeuvres In The Dark - The Punishment of Luxury
 

Témata: nové desky, Martin Harich, Poetika, Horkýže Slíže, Duende, Arch Enemy

zavřít