Uplakaná Adele sebrala čtyři Brit Awards a podpořila Keshu. Davidu Bowiemu vzdala hold Lorde

Vydáno 24.02.2016 | autor: Josef Martínek

Favorizovaná Adele se podle předpokladů stala královnou letošních Brit Awards, které se udělovaly ve středu večer v londýnské O2 areně. Zpěvačka při jedné ze svých čtyř děkovných řečí veřejně podpořila soudy sužovanou kolegyni Keshu, při dalších dvou se rozplakala. Speciální cenu získal posmrtně David Bowie, kterému vzdala poctu Lorde

Uplakaná Adele sebrala čtyři Brit Awards a podpořila Keshu. Davidu Bowiemu vzdala hold Lorde Adele získala celkem čtyři ceny

Adele vyhrála kategorii zpěvaček, její deska 25 se stala Albem roku a megahit Hello uspěl mezi písněmi. Poslední sošku přidala nejprodávanější umělkyně současnosti ve speciální kategorii za největší globální úspěch. Když Adele přebírala svou první cenu večera, vyslala pozdrav Keshe, jejíž soudní proces sleduje celý hudební svět. Trochu tím popíchla i svůj vlastní label Sony Music, jehož je největší hvězdou.

Právě Sony totiž ve spolupráci s vydavatelstvím Dr. Lukea nutí Keshu dodržet smlouvu, přestože zpěvačka obviňuje Dr. Lukea ze zneužívání. Při jedné z dalších řečí se pak spontánně rozplakala a přiznala, že během své pauzy už snad ani nevěřila, že se někdy dokáže vrátit.

TOP 8 momentů Grammy: Taylor Swift se radovala z vlastní prohry, Adele zklamala

Britským umělcem roku se stal James Bay, skupinou Coldplay, objevem trochu překvapivě Catfish And The Bottlemen. Hlasování o nejlepší videoklip skončilo triumfem One Direction. V mezinárodních kategoriích zvítězili Tame Impala, Justin Bieber a Björk.

O povedenou poctu Davidu Bowiemu se postarala novozélandské hvězda Lorde, již předtím dostal britský génius speciální cenu pro globální ikonu. Bowieho blok svým proslovem uvedla Annie Lennox.

Vítězové:
Britská umělkyně roku: Adele
Britský umělec roku: James Bay
Britská kapela roku: Coldplay
Britské album roku: 25 - Adele
Britský objev roku: Catfish And The Bottlemen
Britská skladba roku: Hello - Adele
Britský videoklip roku: Drag Me Down - One Direction
Největší globální úspěch: Adele
Globální ikona: David Bowie
Mezinárodní umělkyně roku: Björk
Mezinárodní umělec roku: Justin Bieber
Mezinárodní kapela roku: Tame Impala
Cena kritiků: Jack Garratt

zavřít