Potvrzeno: Ortel s xenofobními texty má 2 nominace na Českého slavíka

Vydáno 27.11.2015 | autor: redakce

Poslední týdny se veřejnost dohadovala, zda pořadatelé Českého slavíka zasáhnou do výsledků ankety a vyřadí kontroverzní skupinu Ortel. Při pohledu na finální nominace je ale jasné, že se tak nestalo. Nejenže kapela, která má nebezpečně blízko k nacistickým ideálům, podruhé boduje v kategorii skupin, ale mezi šestkou nejoblíbenějších zpěváků je i její zpěvák Tomáš Ortel.

Potvrzeno: Ortel s xenofobními texty má 2 nominace na Českého slavíka K nejznámějším písním Ortelu patří Mešita

Ortel se loni v kategorii skupin umístil na 4. místě, letos je hlavní slavičí otázkou, zda se mu podaří proniknout až na stupně vítězů. Jejich texty, které nejsou zrovna tolerantní k menšinám a podporují nenávist, přitom rozdělují společnost. Například se velmi nevybíravým a zobecňujícím způsobem vyjadřují k muslimům.

POST SCRIPTUM (19.): Řezník byl pro Českého slavíka problém, parta neonacistů je už v pořádku

Mezi skupinami dále boduji tradiční jména jako Kabát, Kryštof, Chinaski, Divokej Bill a Olympic. Ve zpěvácích se Tomáš Ortel ocitl po boku stálic, jimiž jsou Karel Gott, Michal David, Tomáš Klus, Richard Krajčo a Daniel Landa. Šestice nominovaných zpěvaček vypadá následovně: Lucie Bílá, Lucie Vondráčková, Ewa Farna, Aneta Langerová, Anna K a Monika Absolonová. 

Řezník dostal dopis od Mattoni. Má se prý omluvit a odstranit násilný videoklip

Dle pravidel Fair Play, zveřejněných na webu ankety, mohou být z pořadí vyřazeni interpreti, "jejichž verbální nebo obrazové projevy mohou být v rozporu s právním řádem České republiky, nebo porušují zásady dobrých mravů, či zásady elementární lidské slušnosti. Jde například o projevy, které mohou podporovat myšlenky nebo hnutí směřující k potlačování lidských práv a svobod, podporovat rasovou nenávist, vybízet k násilí nebo páchání trestné činnosti, ohrožovat výchovu dětí nebo texty, které nad společensky obecně akceptovatelnou mez obsahují hrubé, vulgární a urážlivé výrazy nebo formulace apod.

"

Vítězové letošního 50. ročníku Českého slavíka budou oznámeni v sobotu 28. listopadu, kdy proběhne slavnostní vyhlášení ve Státní opeře.

ceskyslavikmattoni.cz, jm

zavřít