Rap má prvního dolarového miliardáře. Stal se jím Jay-Z

Vydáno 04.06.2019 | autor: Aleš Harazim

Máme prvního opravdu hodně bohatého rappera. Když Jay-Z začínal v newyorském Harlemu, kde prodával drogy, nejspíš čekal, že skončí s kulkou v těle nebo ve vězení. Rozhodně asi nepočítal s tím, že se jednou stane miliardářem. Navíc ne z nelegální činnosti, ale díky svému umění.

Rap má prvního dolarového miliardáře. Stal se jím Jay-Z Rap má prvního dolarového miliardáře. Stal se jím Jay-Z

Se zprávou přišli odborníci v časopise Forbes, kteří dali Jay-Zho na titulní stranu a napsali k tomu:

"Je jasné, že Jay-Z nashromáždil bohatství, které výrazně přesahuje miliardu dolarů, což ho posouvá mezi malou hrstku lidí v zábavním průmyslu, jejichž majetek je vyšší než miliarda. Je to zároveň první hiphopový umělec, který této hranice dosáhl."

Nejvíc nominací na Grammy má Jay-Z, v patách mu jsou Kendrick Lamar a Bruno Mars

Forbes odhaduje, že jeho hudební katalog má hodnotu zhruba 75 milionů dolarů. Dále má celkem 220 milionů dolarů k dispozici v hotovosti a v investicích a 100 procent akcií ve značce šampaňského Armand de Brignan má hodnotu 310 milionů dolarů. Jeho hudební streamovací služba Tidal je ohodnocena na 100 milionů dolarů a jeho podíl v nahrávací společnosti Roc Nation činí 75 milionů. Další podíl má ve značce koňaku D’Ussé v hodnotě 100 milionů, 70 milionů dolarů drží v umělecké sbírce a 50 milionů v nemovitostech.

TOP 10 nejlepších rapových alb roku 2017: Kendrick Lamar, Jay-Z, 2 Chainz i Drake

Miliardářů v zábavním průmyslu skutečně není mnoho. Řadí se tak po bok moderátorky Oprah Winfrey, producenta George Lucase, režiséra Stevena Spielberga a basketbalisty Michaela Jordana. Velmi bohatým rapperem je také Dr. Dre, který například za velký obnos peněz prodal Applu svou značku sluchátek Beats, ale jeho celkové jmění odhaduje Forbes na 850 milionů. Jay-Z má víc.

Text: Aleš Harazim

Témata: Jay-Z, bohatství, Forbes, peníze, miliarda, jmění

zavřít