Struny Nigela Kennedyho se rozezní v pražském Kongresovém centru

Vydáno 14.02.2018 | autor: redakce

Přesně za měsíc, tedy 14. března, přijede do Kongresového centra v Praze jeden z nejuznávanějších houslistů současnosti, Brit Nigel Kennedy. Přijede s vlastní multinárodnostní kapelou. Na kytaru zahraje Rolf Bussalb z Německa, dále dorazí basista Tomasz Kupiec z Polska a violoncellistka Beata Urbanek.

Struny Nigela Kennedyho se rozezní v pražském Kongresovém centru Struny Nigela Kennedyho se rozezní v pražském Kongresovém centru

Nigel Kennedy nepatří do škatulky klasických hráčů na housle. Svým specifickým pojetím vystupování představuje hudbu tak trochu jinou, originální a neformální formou. Současně ale v žádném případě nesnižuje úroveň a kvalitu hraných skladeb. Ba naopak. Patří mezi houslisty, kteří prodali nejvíce hudebních nosičů, vystupoval po celém světě v nejprestižnějších hudebních sálech.

Ve své kariéře spolupracoval s takovými veličinami, jako jsou Paul McCartney, Robert Plant z Led ZeppelinKate Bush nebo formace The Who. Velkou část své tvorby věnoval také skladbám Jimiho Hendrixe, kterého považuje za zásadního hudebníka moderní doby. 

Hlas Led Zeppelin se rozburácí v létě v Pardubicích, přijede Robert Plant

V Praze Nigel Kennedy představí svůj program nazvaný Bach Meets Gershwin. V něm publiku nabídne průřez dílem obou zmíněných velikánů skladatelského světa.

Doprovodná kapela z celého světa

Na svém nadcházejícím turné vystoupí Kennedy se zajímavými umělci. V rámci svých koncertů zahraje s pěti doprovodnými hudebníky. Na kytaru se představí Němec Rolf Bussalb. Ten většinu kariéry působil ve Spojených státech, kde vystupoval s respektovanými, především jazzovými muzikanty, jako jsou například Robben Ford, Scott Henderson nebo Joe Pass.

Na basu zahraje Polák Tomasz Kupiec. Ten sklízí úspěchy po celém světě, když vystupoval s repektovanými jazzovými hudebníky jako Jarek Smietana, Scott Hamilton nebo Harry Sokal. Třetím umělcem bude violoncellistka Beata Urbanek. Ta má za sebou studium na několika prestižních hudebních školách po celém světě. S Nigelem Kennedym vystupovala již několikrát a jsou tak skvěle sehraná dvojka.

tz, lš

Témata: Nigel Kennedy, Rolf Bussalb, Robben Ford, Scott Henderson, Paul McCartney, Robert Plant, Led Zeppelin

zavřít