The Plastic People Of The Universe nahráli živák s Filharmonií Brno, pokřtí ho na apríla

Vydáno 01.04.2017 | autor: redakce

Aby mohli The Plastic People of the Universe na začátku osmdesátých let odehrát svůj nový program pod názvem Co znamená vésti koně, museli překonat řadu peripetií. Kolekce deseti skladeb z pera Mejly Hlavsy, Vratislava Brabence a Pavla Zajíčka, která nakonec vyšla v roce 1983 i v Kanadě, se po mnoha letech dočkala symfonického zpracování s Filharmonií Brno. Křest CD a DVD proběhne 1. dubna v brněnském Metru. 

The Plastic People Of The Universe nahráli živák s Filharmonií Brno, pokřtí ho na apríla Plastic People Of The Universe nahráli živák s Filharmonií Brno, pokřtí ho na apríla. Foto: Zbyněk Maděryč

Záznam dva roky starého unikátního spojení nyní vydává label Indies Happy Trails na CD, doplněný o bonusové DVD pod názvem The Plastic People of the Universe & Filharmonie Brno - Co znamená vésti koně. Kapela nahrávku pokřtí v sobotu 1. dubna na akci Vzpomínka na Mejlu, věnované nedožitým 66. narozeninám Milana "Mejly" Hlavsy v brněnském klubu Metro Music Bar.

The Plastic People Of The Universe uzavřeli rok 2016 vzpomínkou na Mejlu Hlavsu

"Plastic People už dříve uvedli orchestrální verze svých zásadních děl z konce sedmdesátých let Jak bude po smrti a Pašijové hry velikonoční. Teď tedy logicky došlo na třetí a poslední dokončenou práci skladatelsko-textařského tandemu Milan Hlavsa - Vratislav Brabenec, koncertně předtím zahranou jen jedenkrát, 15. března 1981," popisuje manažer kapely a zároveň producent alba Jiří Pichl.

vložte odkaz, text nemažte

Orchestrální podoba Co znamená vésti koně měla premiéru v Brně v roce 2014 a hudebníci ji ještě zopakovali v pražském Divadle Archa. Následující rok se Plastici s Filharmonií Brno k projektu vrátili a 17. listopadu 2015 zahráli program v brněnském Sono Centru u příležitosti oslav státního svátku. A z tohoto večera nahrávka pochází. Oproti koncertům v roce 2014 došlo k personálním změnám: dirigentem byl Pavel Šnajdr, skupinu posílil hostující violoncellista Josef Klíč a vystoupení se už nezúčastnili Jiří Kabeš a Joe Karafiát, kteří se později rozhodli pokračovat v jiném složení pod názvem PPU / New generation.

 

"Koně" jsou podle autora symfonických aranžmá a hudebního režiséra projektu Michala Nejtka zřejmě vrcholem spolupráce dvojice Hlavsa / Brabenec. "Ale také nejodvážnějším exkursem do oblastí rockem málo probádaných. Jako by kapela v nejtěžším období své existence, kdy už v podstatě nebylo možné veřejně ani soukromě hrát, reagovala na situaci vnitřním exilem a útěkem od rockového ducha i rockové matérie: nedovolíte-li nám hrát písničky, uděláme oratorium," popisuje Nejtek.

Vznik původního projektu Co znamená vésti koně, dodnes provázejí legendární historky. Nové písně zkoušeli Plastici od září 1980, koncem roku začali chystat koncert. "Na jedné straně jsme věděli, že po nás Státní bezpečnost jde jako slepice po flusu, na druhé straně nás omezovaly posměšky těch, kteří si plně neuvědomovali, v jaké době žijí, a považovali naše opatření za přehnaná," vzpomínal Ivan Jirous.

Ani při partyzánské činnosti neztráceli humor: v rámci spiklenecké rafinovanosti Jirous v hospodě U dvou slunců zinscenoval hádku, aby Státní bezpečnost získala dojem, že se Plastic People rozpadli: "Rozdali jsme si to s Vráťou proti Mejlovi naostro a tak krásně jsme se do toho vžili, že jsme chvílemi zapomínali, že je to jen vysoká hra. A vlasatci, kteří nás s úžasem poslouchali - řvali jsme na celou hospodu - , přicházeli k našemu stolu se slzami v očích, že se nemůžeme rozpadnout, to že by už tady nebylo nic. Vráťa odpovídal, že s fízlama v jedný kapele hrát nebude, já jsem opakoval, ať jim dělá manažera Obzina atd. Samozřejmě toho, že se Plastici rozpadli, byla hned plná Praha. My jsme se v klidu chystali na vystoupení."

tz, foto: Zbyněk Maděryč

Témata: The Plastic People of the Universe, Co znamená vésti koně, Mejla Hlavsa

zavřít