Vyprodaný Brutal Assault má jeden z nejsilnějších line-upů ve své historii

Vydáno 25.07.2019 | autor: redakce

Festival Brutal Assault na 24. ročník do historické pevnosti Josefov neláká jen na velká jména. Má především pestrý a různorodý line-up čítající více než 130 interpretů, který fanouškům otevírá obzory. Nezaměřuje se ale pouze na hudbu, krom skvělého jídla nabízí i neotřelé výstavy nebo moderované rozhovory s osobnostmi scény.

Vyprodaný Brutal Assault má jeden z nejsilnějších line-upů ve své historii Vyprodaný Brutal Assault má jeden z nejsilnějších line-upů ve své historii

Když si fanoušek hudby vzpomene na měsíc srpen, zákonitě se mu už musí vybavit festival Brutal Assault. Pro neortodoxní milovníky všech metalových žánrů tento svátek totiž nabízí pestrý a různorodý line-up, který se nezaměřuje pouze na velká jména, ale snaží se vyhledávat mladé talenty a získat i interprety, kteří často nehrají.

Téměř vyprodaný Brutal Assault přidává další kapely - Altarage, Brutally Deceased i Crossfaith

Festival si za 24 let už vybudoval dostatečně silnou pozici, kdy do vojenské pevnosti Josefov přiláká fanoušky nejen z Evropy, ale z celého světa. Svých 20 tisíc návštěvníků ale neláká pouze skvěle a pečlivě vybraná sestava, svou roli v tom sehrává i členitý areál historické pevnosti, která se i díky práci samotných fanoušků v projektu "BA sobě" každoročně rozšiřuje o nové prostory. Kde jinde na festivalu si tak v letním pařáku můžete sednout do příjemné kamenné vinárny, hospody nebo čajovny a sledovat hudbu z festivalové TV. Tahle lokace s přírodní tribunou naproti hlavním pódiím, jakožto kempování za hradbami z 18. století, má prostě svou atmosféru a kouzlo.

Pro 24. festivalový ročník se však pořadatelům podařilo sestavit fantastický výběr. Zastoupeny jsou jak žánrové ikony (Anathema, Anthrax, Carcass, Deicide, Emperor, Hypocrisy, Meshuggah, Napalm Death, Parkway Drive, Sick of it All, Sodom, Testament nebo Therion), tak rostoucí ambiciózní jména jako Aborted, Caspian, Cult Of Luna, Decapitated, Daughters, Gorod, Jinjer, Mgła, Of Mice & Men, Thy Art Is Murder, Vulvodynia, nebo ta úplně malá, která chce Brutal Assault představit. Jmenujme třeba thrashery Alien Weaponry, black-doomaře Au-Dessus, matematiky Car Bomb nebo blackaře Nordjevel.

Nechybí ale ani skutečné lahůdky. Frog Leap přehrají metalové verze známých písní, Triumph Of Death v čele s T. G. Warriorem jako reinkarnace Hellhammer přehraje tvorbu této legendární kapely z 80. let. Obnovení pionýři avantgardy, Norové Ved Buens Ende, si Brutal Assault vybrali jako místo pro jedno ze svých čtyř letošních vystoupení.

Brutal Assault ale není striktně o metalu. V útrobách absinth baru se nachází jedna experimentální stage (KAL), kde hrají umělci vyznávající ambientní či elektronickou hudbu. Mimometaloví interpeti však budou okupovat i hlavní pódia. Jde o synthwave spolky Carpenter Brut a Gost, neofolkový soubor Heilung, okultní rockery Coven založené koncem 70. let, hlukaře Godflesh a duo avantgardistů Diablo Swing Orchestra a Japonce Vampillia, kteří klidně zprzní i klasickou hudbu.

Brutal Assault: V Josefově hořelo, metalisty uchvátili Laibach, Moonspell nebo H2O

Festival vně pevnosti Josefov není jen o hudbě a jako každoročně je připraven i doprovodný program. Krom již zavedeného horor kina pořadatelský tým nabízí prostor i pro jiná temná umění. Loni to byla výstava fanzinů a výtvarná výstava Art-Brut-All, která měla ukázat, že extrém se neomezuje výhradně na hudbu. Tento projekt letos opět chybět nebude. Pořadatelé realizují malířskou výstavu Christophera Szpajdela, světově známého umělce a autora nejvíce log na světě; vč. toho legendárních Emperor. Mimoto jsou připravovány moderované diskuze se zajímavými hosty a spousta dalšího.

Toto vše dělá z Brutal Assaultu jeden z největších a především nejzajímavějších metalových festivalů v Evropě, který je pro své příznivé cenové podmínky a nadmíru bohatou sortu pokrmů tuzemské i mezinárodní kuchyně mezi muziky-chtivými stále vyhledávanějším artiklem.

Text: TZ

Témata: Brutal Assault, festival, Josefov, Anathema, Anthrax, Carcass, Deicide, Emperor, Hypocrisy, Meshuggah, Napalm Death, Parkway Drive, Sick of it All, Sodom, Testament, Therion

zavřít